Un nou exerciţiu NATO în România
Membră a NATO din 2004, România îşi consolidează relaţia cu Alianţa Nord-Atlantică.
Daniela Budu, 26.04.2016, 14:05
Cele mai avansate avioane de luptă din lume, considerate imbatabile în lupta aeriană, au aterizat pentru prima oară în Europa de Sud-Est, în România, la baza Mihail Kogălniceanu de la Constanţa, în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve. Operaţiunea a fost concepută de SUA după izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014, în vederea protejării statelor din flancul estic al NATO. Avioanele F22 Raptor sunt aparate din generaţia a cincea, invizibile pe radar, care ating o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului.
Un asemenea avion costă 143 de milioane de dolari, are o rază de acţiune de 3.000 km şi capacitatea de a lupta inclusiv împotriva sistemelor de apărare antiaeriană. Şeful Forţelor Aeriene Române, generalul Laurian Anastasof, a declarat că prezenţa în România a celor două aeronave arată solidaritatea SUA cu România, aflată în vecinătatea Rusiei. El a explicat că au existat situaţii în care a fost nevoie ca piloţii români să decoleze de urgenţă, ca urmare a unor zboruri efectuate de nave ruseşti.
Aflat în vizită la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul apărării, Mihnea Motoc, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, a apreciat rolul activ al României în cadrul Alianţei şi a menţionat participarea semnificativă a forţelor armate române la eforturile de prevenire şi combatere a riscurilor şi provocărilor de securitate.
Alexander Vershbow: ‘Este foarte importantă intensificarea capacităţilor de apărare şi de descurajare ale Alianţei împotriva tuturor ameninţărilor cu care ne confruntăm. Am stabilit că avem nevoie de o abordare de 360 de grade pentru că avem foarte multe provocări şi ameninţări, atât pe flancul estic, unde Rusia încearcă să stabilească şi să schimbe graniţe deja existente, dar şi pe flancul sudic, unde ne confruntăm cu probleme legate de extremism şi terorism’.
În aceeaşi zi în care au aterizat cele două aparate F-22 americane în România, preşedintele Barack Obama insista la Hanovra asupra necesităţii ca ţările membre NATO să susţină „aliaţii din linia întâi”, adică România, Polonia şi ţările baltice, cele mai expuse tensiunilor din partea Rusiei.