Un nou Cod Silvic în România
Guvernul de la București a aprobat noul Cod Silvic
Leyla Cheamil, 22.03.2024, 11:45
Chiar de Ziua Internațională a Pădurii, Executivul României a aprobat un nou Cod Silvic, elaborat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Este un Cod Silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios şi bine argumentat cu toţi actorii din domeniul silvicˮ, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Intrarea în vigoare a acestui act normativ este menită să raţionalizeze cadrul juridic, să combată exploatarea forestieră ilegală şi să îmbunătăţească gestionarea pădurilor. Documentul prevede și înfiinţarea Consiliului Naţional al Silviculturii, care va reuni toate organizaţiile profesionale din acest domeniu, iar proprietarii de păduri vor fi trecuţi într-un registru forestier național.
Totodată, una dintre cele mai importante prevederi interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, după ce, până în prezent, acestea erau interzise doar în Parcurile Naţionale. De asemenea, se va extinde interdicţia în Parcurile Naturale. Noul Cod silvic va permite statului să împădurească acele terenuri care au fost despădurite şi abandonate de proprietari, iar ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că sunt numeroase astfel de cazuri. Tot el a amintit că acest proiect de lege stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, prin folosirea imaginilor din satelit şi a camerelor de filmat inteligente.
În același timp, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure, fie el stat sau privat, la soluţii alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu şi în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.
Totodată, vor fi stabilite comunităţile dependente de produsele pădurii şi prioritizate în accesul la resurse forestiere şi apare termenul de „folosinţă agrosilvicăˮ, ceea ce înseamnă că păşunile şi culturile agricole vor putea fi integrate cu arbori şi arbuşti. Este prevăzută și apariţia Consiliului Naţional al Silviculturii, care urmăreşte exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic. Sunt definite ecosistemele cu valoare ridicată de conservare şi se instituie Catalogului naţional al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare – strict protejate. Potrivit unei alte prevederi apare un concept nou, așa-numitele „insulele de îmbătrânireˮ, care devin mecanismul prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menţinerea biodiversităţii vor fi protejate de tăieri.
Nu în ultimul rând, un alt articol reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Naţional. Noul Cod silvic a fost trimis de guvern Parlamentului, care îl va analiza şi aproba sub forma unei legi care va înlocui vechiul cod ce datează din 2008.