Un nou Cod Silvic
După luni de zile de dezbateri şi negocieri, Parlamentul României a adoptat noul Cod Silvic, o lege prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Sorin Iordan, 18.12.2024, 12:30
Noul Cod Silvic, jalon al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost adoptat de Camera Deputaţilor de la Bucureşti, în calitate de for decizional, cu o largă majoritate de voturi.
Legea prevede, între altele, includerea pădurilor în centurile verzi din jurul oraşelor, majorarea suprafeţelor împădurite, introducerea dreptului de preemţiune şi la materii prime de calitate la un preţ convenabil pentru producătorii autohtoni de mobilă, obligaţia organizării de cursuri de formare profesională pentru personalul din domeniul silvic şi majorarea cu 25% a salariului de bază pentru angajaţii Gărzii Forestiere Naţionale.
De asemenea, în actul normativ se prevede supravegherea video a drumurilor forestiere, confiscarea lemnelor furate şi a maşinilor folosite pentru transportarea acestora, dar şi pedepse cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru falsificarea datelor informatice de natură silvică.
Totodată, apare conceptul de „insule de îmbătrânire”, mecanism prin care suprafeţele de pădure de cel puţin 1.000 metri pătraţi cu rol în menţinerea biodiversităţii vor fi protejate de tăieri.
Proiectul mai prevede înfiinţarea Registrului Forestier Naţional şi împădurirea şi supravegherea de către Stat a pădurilor complet tăiate şi abandonate, chiar şi fără încuviinţarea proprietarului.
În plus, patronii de firme care exploatează masă lemnoasă şi rudele acestora nu mai pot fi angajaţi ai ocolului silvic. Nu în ultimul rând, accesul în păduri pentru drumeţii va fi necondiţionat.
Noua lege marchează un nou început în gestionarea pădurilor din România, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a subliniat că măsurile prevăzute în proiect asigură, între altele, împădurirea terenurilor defrişate.
Mircea Fechet: “Suprafaţa fondului forestier din România are o tendinţă uşoară de creştere în ultimii 30 de ani şi asta s-a întâmplat mai ales în ultimul an, când am reuşit, folosind bani din PNRR, să împădurim suprafeţe care n-au aparţinut niciodată fondului forestier. Avem astăzi gata de contractare aproape 9.000 de hectare, din care peste 3.000 au fost, deja, împădurite anul acesta şi anul trecut şi cred eu că asta e o tendinţă care se va menţine.”
El a mai arătat că sectorul silvic, sectorul industriei lemnului şi industria de profil reprezintă 3,5% din PIB-ul României. Au existat, însă, şi nemulţumiri. Din opoziţie, deputatul AUR Dan Tanasă a reproşat faptul că legea nu le interzice companiilor străine să exploateze lemul din pădurile României.
Dan Tanasă: “Vom proteja cu adevărat pădurile din România atunci când veţi scoate companiile străine din România să exploateze lemn la ei acasă, iar în România pădurile să fie exploatate de români. Abia atunci puteţi să vă lăudaţi că aţi făcut ceva pentru pădurile din România.”
Mai bine de şapte luni au trecut de când noul Cod Silvic a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, perioadă în care textul legii a suferit peste 200 de modificări. Acum, actul normativ a fost trimis preşedintelui României spre promulgare.