Un nou an universitar
Un nou an univesitar a început în România. Preşedintele Klaus Iohannis a mers la ceremonia de deschidere la Universitatea de Vest din Timişoara, alături de ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru.
Corina Cristea, 03.10.2016, 13:01
Un nou an universitar a început în România, momentul fiind marcat, luni, prin festivităţi organizate în instituţiile de profil din toată ţara. Sunt multe schimbări, începând cu peste 30 de noi specializări şi programe de licenţă, alături de 64 de programe de studii de master, introduse prin hotărâre de guvern. Chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, radioelectronică de aviaţie, media digitală sau managementul sistemelor de supraveghere aeriană – sunt doar câteva dintre specializările noi.
În pofida sporirii numărului de specializări, se constată, însă, scăderea numărului studenţilor, acesta fiind, de altfel, trendul ultimilor ani. Astfel, în anul universitar 2016-2017 doar aproximativ 40 de mii de tineri îşi încep studiile în universităţile de stat, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. În total, numărul de studenţi de la stat este de 480 de mii anul acesta, faţă de 900 de mii acum 10 ani. Printre explicaţii se numără rata mai mică de promovare a examenului de bacalaureat, scăderea natalităţii, dar şi faptul că tot mai mulţi absolvenţi buni de liceu au ales să studieze în străinătate.
În prezent, sunt peste 35.000 de studenţi români la universităţi din alte state, majoritatea din Europa. Cei mai mulţi au ales facultăţi din Marea Britanie, în topul preferinţelor urmează Franţa şi Germania, dar şi în Olanda sau Danemarca a început să crească numărul de studenţi români.
O altă noutate ţine de faptul că toate şcolile doctorale care funcţionau până acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului educaţiei. Decizia a fost luată în condiţiile în care de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale, în 2011, şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare. La început de an universitar, rectorii i-au întâmpinat pe studenţii cu mesaje mobilizatoare, centrate pe capacitatea de învăţare în scopul atingerii idealurilor.
Încercaţi să fiţi cei mai buni, valorificaţi-vă potenţialul intelectual şi credeţi cu tărie în forţa voastră!”, îndeamnă rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor, în timp ce rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila”, Ionel Sinescu, a amintit că istoria celor 159 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din România se poate defini, în primul rând, prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format la această instituţie şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială.
Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti, prima săptămână a anului universitar va fi marcată prin întâlniri cu bobocii şi evenimente cu invitaţi speciali.