Un nou an şcolar în România
Aproape 3 milioane de elevi din toată România au început, luni, şcoala.
Roxana Vasile, 10.09.2018, 12:20
Un nou an şcolar a început, luni, în România şi cu bune, dar şi cu rele. Probleme sunt multe şi vechi: şcoli nerenovate, fără autorizaţie sanitară sau de incendiu, manuale cu greşeli şi copii din ce în ce mai puţini. Chiar şi aşa, rămâne, ca întotdeauna, bucuria elevilor de a se întoarce din nou în bănci după o lungă vacanţă de vară, de a-şi întâlni camarazii şi profesorii, de a-şi dezvolta aptitudinile şi completa cunoştinţele.
Noul an şcolar românesc are două semestre. Cele 168 de zile de şcoală sunt repartizate în 34 de săptămâni, cu o săptămână în minus faţă de anul şcolar anterior. Sunt şi patru vacanţe: de iarnă, intersemestrială, vacanţa de primăvară şi cea de vară, care va începe la 15 iunie. Preşcolarii şi elevii claselor primare au, în plus, o săptămână de vacanţă, la sfârşitul lunii octombrie.
Anul acesta continuă programul „Şcoala altfel”, cu o durată de cinci zile consecutive, derulate în funcţie de alegerea fiecărei instituţii de învăţământ. Pentru tinerii din an terminal, bacalaureatul se modifică: probele de competenţe nu se mai dau în iarnă, în timpul anului şcolar, aşa cum s-a întâmplat, episodic, în sesiunea anterioară, ci se revine la sistemul vechi: susţinerea tuturor probelor în cadrul examenului din vară.
Prima zi de şcoală, de luni, a fost jalonată de ceremonii de deschidere. A devenit o tradiţie ca autorităţi la cel mai înalt nivel să onoreze cu prezenţa lor elevi şi cadre didactice. Preşedintele Klaus Iohannis a ales să fie prezent la Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia. Este o instituţie de tradiţie care, anul viitor, va împlini 100 de ani de activitate. Alegerea acesteia nu a fost întâmplătoare – este primul liceu românesc înfiinţat în Transilvania după 1 Decembrie 1918, chiar în oraşul în care s-a înfăptuit Marea Unire, în urma căreia România a devenit stat unitar.
În celălalt capăt al ţării, la Constanţa, pe malul Mării Negre, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a participat la festivitatea organizată cu ocazia reînfiinţării Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Ministrul Fifor a semnat, în primăvară, ordinul de înfiinţare a colegiului, care îşi reia, astfel, activitatea după o pauză de 20 de ani.
Peste 200 elevi care au ales să îmbrace uniforma de licean militar au rostit, luni, din nou, conform tradiţiei, legământul de credinţă: „Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima spre a sluji cu destoinicie Patria şi Armata României.” O tradiţie care datează din 1881.
Actul de educaţie este fundamental pentru evoluţia oricărei societăţi – a amintit, într-un mesaj, primul ministru Viorica Dăncilă, urându-le copiilor şi tinerilor să se bucure de cunoaştere, părinţilor să fie mândri de reuşitele lor, iar dascălilor să-şi urmeze vocaţia. Cât despre ministrul de resort, Valentin Popa, acesta a dat asigurări că în Educaţie se va investi în continuare, astfel încât respectul şi statutul nobil al profesorilor să fie reconfirmate