Un milion de români, imunizaţi
Peste un milion de români au primit doza de rapel a vaccinului anti-Covid 19.
Ştefan Stoica, 30.03.2021, 12:10
Drumul spre normalitatea post-pandemie trece, obligatoriu, pe la centrele de vaccinare. În România şi aiurea, o majoritate raţională a înţeles acest lucru. O minoritate se îndoieşte, însă, că vaccinul ar fi soluţia. Cu siguranţă, însă, imunizarea nu este obligatorie, aşa cum se mai aude la protestele de stradă. Luni, la câteva centre de vaccinare din Bucureşti s-au format cozi imense din cauza întârzierii cu care au fost livrate dozele, iar oamenii au preferat să aştepte ore bune pentru a se imuniza, fără a fi obligaţi de cineva sau ceva, animaţi doar de dorinţa de a scăpa de ameninţarea Covid-19. În România, campania de vaccinare decurge bine.
Sunt peste 50.000 de doze administrate zilnic, iar în perspectivă, ritmul prefigurat ridicat al livrărilor va creşte şi numărul imunizărilor zilnice. A fost depăşit şi momentul delicat generat de suspiciunile, dovedite ca neîntemeiate, legate de consecinţele medicale grave ale vaccinării cu serul produs de AstraZeneca.
Potrivit Comitetului naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19, de la începutul campaniei, pe 27 decembrie anul trecut, au fost administrate aproape 3 milioane de doze unui număr de aproape 2 milioane de persoane. Peste un milion au fost imunizate şi cu a doua doză. În total, s-au înregistrat peste 10.000 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. În privinţa primelor două, un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite a demonstrat că reduc cu 80% riscul de infectare cu SARS-CoV-2 la două săptămâni după administrarea primei doze. Riscul de infectare a scăzut cu 90% la două săptămâni după administrarea dozei de rapel, precizează autorii cercetării.
Pe lângă Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat şi vaccinul produs de grupul american Johnson&Johnson. Acesta va fi livrat în Europa începând cu 19 aprilie. El este în prezent administrat doar în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada. UE, care a făcut o comandă de 200 de milioane de doze la laboratorul american, ar urma să primească în al doilea trimestru circa 55 de milioane de doze. Acest vaccin este primul dintre cele care au primit undă verde de la OMS ce nu necesită decât o singură injecţie în loc de două, prezentând şi avantajul de a putea fi stocat la temperatura frigiderului.
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia cu privire la discrepanţa tot mai mare între numărul de doze de vaccin anti-COVID-19 disponibile pentru ţările bogate şi cele distribuite naţiunilor sărace prin intermediul mecanismului COVAX. Distribuirea inechitabilă a dozelor de vaccin nu este doar un ultraj moral, ci şi distructivă din punct de vedere economic, consideră organizaţia mondială.