Un milion de persoane vaccinate în România
România a atins, miercuri, pragul de un milion de persoane imunizate împotriva noului coronavirus.
Leyla Cheamil, 04.03.2021, 12:30
În urmă cu mai bine de două luni, în România s-a dat startul campaniei de vaccinare anti-COVID, ceea ce a adus o nouă speranță în lupta cu temutul virus. Prima etapă a inclus cadrele medicale, etapa a doua, aflată în plină desfășurare, vizează persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, indiferent de vârstă, și angajații din domenii esențiale. Campania include și o a treia etapă, care vizează restul populației. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, țara se află pe primele locuri în lume în ceea ce privește numărul de persoane imunizate. Miercuri, o femeie de 86 de ani a fost persoana cu numărul 1.000.000 care a fost vaccinată anti-COVID.
Veţi vedea că lucrurile vor merge mult mai rapid de acum încoloˮ a dat asigurări premierul Florin Cîţu, care a precizat că ținta iniţială era de aproape un milion până la sfârşitul lunii martie și că rămâne, în continuare, ţinta de 10,4 milioane de români vaccinaţi la sfârşitul lui septembrie. Campania de vaccinare merge bine, suntem în Europa în top, întotdeauna suntem în primele 3 locuri şi ne asigurăm că va rămâne aşa’, a punctat Florin Cîţu. În acelaşi timp, a adăugat premierul, pentru a avea o campanie de imunizare de succes, este necesar ca regulile de protecţie sanitară să fie păstrate. Văd peste tot – merg pe stradă, am mers şi cu metroul – oameni care nu poartă mască. Nu putem să ne permitem aşa ceva în acest moment, nu ne putem relaxa în acest moment’, a atras atenția premierul.
Medicii afirmă, la rândul lor, că populaţia trebuie să respecte, în continuare, măsurile de prevenire a infectării și să nu lase garda jos în acest moment. Recent, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spunea că nu se poate exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus, având în vedere faptul că noile tulpini sunt mai contagioase, pericol subliniat și de experții în politici de sănătate publică. De altfel, România se află pe o pantă uşor ascendentă a numărului îmbolnăvirilor, iar numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 care se adresează unităţilor medicale este în creştere. Specialiștii atrag atenţia că sunt cazuri medii şi severe, iar cei mai mulţi care se prezintă la spital sunt tineri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că este puţin probabil ca pandemia de COVID-19 să se încheie anul acesta. În prezent, organizația se concentrează pe menţinerea transmisiei la un nivel cât mai redus posibil şi vaccinării unui număr tot mai mare de persoane.
Situaţia privind administrarea dozelor de vaccin s-a îmbunătăţit faţă de acum 10 săptămâni, spun oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, deşi au existat provocări uriaşe în distribuirea lor, iar numărul cazurilor este încă în creştere.