Un Eurovision inedit
Românii îşi desemnează reprezentantul pentru Eurovision.
Roxana Vasile, 12.02.2018, 11:41
Desemnarea reprezentantului României la Eurovision este în linie dreaptă. În timp ce unele ţări îşi numesc direct candidatul, România organizează, de ani buni, selecţii naţionale la care se înscriu artişti consacraţi sau în devenire ce speră să se facă remarcaţi pe scena muzicală internaţională. Anul acesta, televiziunea publică română a dorit să bată toate recordurile: contrazicând însăşi definiţia cuvântului “semifinală” (fiecare dintre cele două întâlniri premergătoare finalei unei competiţii), TVR a programat nu două, ci cinci spectacole în cinci localităţi diferite, în cadrul cărora să fie desemnaţi finaliştii.
Din totalul celor 60 de piese în competiţie, câte 12 pentru fiecare semifinală, interpretate de mai multe generaţii de artişti ce au ales diferite genuri muzicale, doar 15 vor accede în finala de la Bucureşti, de pe 25 februarie, şi doar una din ele va reprezenta România în Portugalia, gazda de anul acesta a concursului european al cântecului.
Doina Gradea, preşedintele director general al televiziunii publice este încrezătoare în succesul demersului instituţiei pe care o conduce: “Pentru TVR înseamnă să întoarcem românilor ceea ce îşi doresc, să facem un eveniment în localităţile lor, acolo unde sunt ei. Înseamnă muzică bună, talente româneşti care merg mai departe în competiţii internaţionale. Înseamnă şi multă muncă, o echipă adevărată, sudată, efortul de luni de zile de muncă, de decizii şi bucurie la finalul fiecărei semifinale şi a finalei. Sunt sigură că vom reuşi să facem cel mai mare spectacol muzical.”
Până la marea finală de la Bucureşti, din cele cinci semifinale programate, s-au derulat patru – la Focşani, la Timişoara, la Craiova şi la Turda, în inima ţării, dar şi a pământului. Organizată duminică seară, această penultimă semifinală a fost transmisă în direct de TVR din celebra salină din localitate, de la o adâncime de 90 de metri, ceea ce reprezintă o premieră absolută în istoria Eurovisionului. Artiştii au urcat pe o scenă amplasată într-un loc cu o acustică aparte – în Mina Rudolf, care măsoară 42 de metri înălţime, 50 de metri lăţime şi 80 de metri lungime. Dintr-un loc ce datează din Evul Mediu – salina Turda, preselecţia se va muta, duminica viitoare, pentru ultima semifinală, la Sighişoara, în singura cetatea medievală locuită din sud-estul Europei.
Să amintim că, din 1994, când a debutat la concursul Eurovision, România s-a clasat doar de două ori pe locul 3. Or, în fiecare an, orice reprezentant al ţării la concursul cântecului european îşi doreşte, desigur, să surclaseze această, deocamdată, cea mai bună performanţă. Să fie posibil în 2018?