Un an de coronavirus în România
La un an de la confirmarea pe teritoriul său a primului caz de infectare cu SARS-CoV-2, România înregistrează un bilanț de peste 20 de mii de decese asociate COVID-19.
Corina Cristea, 26.02.2021, 12:21
Pe 26 februarie 2020, în România a fost confirmat primul caz de COVID-19 – un tânăr de 25 de ani dintr-o localitate din sudul țării, care a fost tratat la București și s-a vindecat. Două săptămâni mai târziu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara pandemia, iar pe 16 martie a fost instaurată starea de urgenţă în România. În decurs de un an, numărul cazurilor de infectare confirmate pe teritoriul țării a ajuns la aproape 800 de mii, iar peste 20 de mii de români au murit în urma complicațiilor asociate SARS–CoV-2.
România se află în al treilea val al epidemiei de coronavirus, a apreciat, la Radio România, preşedintele Centrului pentru Inovaţii în Medicină, Marius Geantă : Cred că acest val trei a început, de fapt, în urmă cu două-trei săptămâni, doar că în cifre creşterea se vede abia în ultima săptămână. Testăm mai puţin decât recomandă Centrul European pentru Controlul Bolilor. De aceea, şi numărul de cazuri diagnosticate zilnic este la un nivel relativ redus faţă de cifrele cu care eram obişnuiţi în toamnă, la valul doi. Însă, dacă ne uităm la numărul de internări în secţiile de ATI, vom vedea că acolo în foarte puţine zile au scăzut sub 900 de persoane care au nevoie, iar acesta este un indicator, cred eu, extrem de fidel.
De ceva timp, cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică sunt din nou în ușoară creștere, de la zi la zi, în paralel fiind confirmate, în mai mult de jumătate din județele țării, cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului, mult mai contagioasă. Despre factorii care ar fi putut duce la creşterea numărului de infectări din ultima perioadă a vorbit și doctorul Marius Geantă: Există această coincindenţă între deschiderea şcolilor şi creşterea numărului de cazuri. Pe de altă parte, am văzut cât de mult au fost asaltate pârtiile sau staţiunile montane în aceeaşi perioadă. Dacă se va pune problema luării unor măsuri mai stricte, de limitare a unor anumite activităţi, trebuie ales cu foarte mare grijă. Una este să reînchidem şcolile, alta este să limităm activităţile, eu ştiu, de tipul acesta, HoReCa sau staţiunile turisitice.
La propunerea Grupului tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor contagioase, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la București a decis să schimbe formula de calcul a ratei de incidență a cazurilor, astfel că, de acum, în aceasta vor fi incluse și focarele din fiecare localitate. Acestea se regăsesc în principal în spitale şi în centrele de îngrijire. Între timp, este în plină desfășurare campania de vaccinare, care în România a început pe 27 decembrie, odată cu celelalte țări membre ale UE. Potrivit preşedintelui Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, România se află pe locul al doilea la nivel comunitar şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori.