Un acord pentru Ucraina
Ucraina a găsit, în sfârşit, o soluţie pacifistă la criza, cu accente violente, în care a plonjat în urmă cu trei luni. Rezolvarea paşnică a dosarului ucrainean a fost salutată de România vecină.
Florentin Căpitănescu, 21.02.2014, 18:21
După câteva zile în care violenţele de o ferocitate ieşită din comun au domnit în centrul capitalei ucrainiene, raţiunea pare a-şi fi făcut loc în negocierile purtate între ultra-contestatul preşedinte, Viktor Ianukovici, şi reprezentanţii Opoziţiei pro-europene.
Părţile implicate au semnat, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord menit să pună capăt, deopotrivă, crizei politice şi confruntărilor stradale, soldate cu zeci de morţi. Astfel, Ianukovici a făcut, remarcă agenţiile internaţionale de presă, compromisuri ce la începutul săptămânii păreau improbabile, dacă nu chiar imposibile.
Cel mai important dintre acestea este revenirea la Constituţia din 2004, mişcare prin care Ianukovici acceptă, practic, amputarea unor atribuţii prezidenţiale şi, implicit, reechilibrarea balanţei decizionale între şeful statului şi Parlament, cel care, în ultimii ani, îşi desfăşura activitatea în umbra preşedintelui. De asemenea, termenii întelegerii prevăd formarea unui guvern de uniune naţională, a cărui principală misiune este organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. În plus, reprezentanţii Opoziţiei, cei care au reuşit să vorbească pe o singura voce, au cerut ca toţi înalţii demnitari implicaţi în reprimarea violenta şi judiciară a protestatarilor să nu mai facă parte, sub nicio formă, din structurile statului.
Reacţia României, cea care împarte o frontieră de circa 700 de kilometri cu Ucraina, pe teritoriul căreia se află o comunitate românească estimată la jumătate de milion de membri, nu s-a lăsat aşteptată. Ministerul de Externe de la Bucureşti a salutat semnarea acordului şi a dat asigurări că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, va continua să se implice activ în procesul de facilitare a soluţionării depline a crizei. Totodată, diplomaţia română îşi exprimă convingerea că implementarea durabilă şi consecventă a acestuia va asigura stabilitate în Ucraina. În lumina evenimentelor tragice din ultimele zile, părţile implicate în actuala criză trebuie să depună toate eforturile pentru a se evita, pe viitor, escaladarea unor violenţe nejustificabile, care afectează profund poporul ucrainean, a apreciat Ministerul de Externe de la Bucureşti.
Factorul declanşator al amplelor proteste ce au împânzit Vestul Ucrainei – catolic, pro-european şi profund rusofob – a fost refuzul de ultim moment al lui Ianukovici de a semna, în noiembrie, acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE.