UE sprijină Republica Moldova
Rusia a suspendat importurile de vinuri din Republica Moldova, gest pe care prietenii micului stat ex-sovietic îl interpretează ca pe o formă de presiune, în încercarea de a-l face să renunţe la asocierea cu UE.
Ştefan Stoica, 13.09.2013, 11:55
Rusia a ştiut întotdeauna să-şi protejeze interesele, iar metodele folosite în acest scop nu au fost întotdeauna ortodoxe, depăşind, adesea, graniţele diplomaţiei.
O mostră oferită, recent, este decizia autorităţilor sanitare de la Moscova de a sista importurile de vinuri moldoveneşti, pe motiv că acestea ar fi de proastă calitate. Rusia a constatat că celebrele vinuri produse de micul stat ex-sovietic, majoritar românofon nu mai respectă standardele de calitate cu doar câteva luni înaintea summitului de la Vilnius, din noiembrie, la care Republica Moldova ar urma să parafeze acordul de asociere la Uniunea Europeană. Gestul Rusiei nu este, aşadar, întâmplător. În 2006, Moscova a luat o decizie similară, după ce regiunea separatistă transnistreană din estul Moldovei, aflată sub protecţia sa, a fost obligată să-şi exporte mărfurile doar cu acordul Chişinăului. Autorităţile moldovene au interpretat măsura de acum ca pe un act inamical, regretabil.
Mai dură a fost, însă, reacţia Parlamentului European, care a adoptat o propunere de rezoluţie ce se referă la presiunea exercitată de Rusia asupra membrelor Parteneriatului Estic – state din fosta URSS care încearcă apropierea de UE. Vizate ar fi, în principal, Ucraina şi Moldova. Parlamentul European consideră că Uniunea trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să se implice în apărarea acelor ţări din Parteneriat care au fost supuse presiunilor deschise, alarmante şi crescânde ale Rusiei, menite să le descurajeze asocierea cu UE, se arată în document. Legislativul comunitar îndeamnă Comisia şi Consiliul să adopte măsuri concrete şi efective de sprijinire a ţărilor partenere. România, susţinător fervent al integrării europene a Moldovei vecine, nu şi-a ascuns nedumerirea provocată de decizia Rusiei.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu:
Avem, evident, nedumeriri fata de aceasta decizie, care este nefireasca, în conditiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene si pot fi cumparate în numeroase state din UE. Sperăm ca situatia sa se rezolve cât mai rapid, prin folosirea mecanismelor bilaterale la care face apel Guvernul Republicii Moldova sau multilaterale, în cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului existente”.
Bogdan Aurescu a mai anuntat ca producatorii de vin din Moldova se vor întâlni cu retailerii din România, într-o încercare de a spori exporturile de vinuri pe piata româneasca şi de a contracara, astfel, efectele măsurii luate de Rusia.
Experţii susţin, de altfel, că embargoul rusesc nu va mai avea acelaşi efect asupra producătorilor precum cel din 2006, pentru că ponderea exporturilor de băuturi alcoolice moldoveneşti în Rusia s-a diminuat, de atunci, sensibil, de la 75 la 30%.