UE şi supravegherea frontierelor externe
Recentele tragedii produse in largul Marii Mediterane, in apropierea insulei italiene Lampedusa si a Maltei, au determinat UE sa ia noi masuri pentru a intari securitatea la graniteleexterne ale Uniunii.
România Internațional, 23.10.2013, 12:41
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a aprobat, marti, crearea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR), la o saptamina dupa ce Parlamentul European si-a dat acordul de principiu. Consilliul considera ca noul sistem va deveni unul din instrumentele cheie pentru ca UE să poată preveni producerea unor tragedii cum a fost cea recentă, produsa in largul Marii Mediterane, lângă Insula italiana Lampedusa, soldată cu aproape 200 de morţi.
Obiectivul EUROSUR este întărirea controalelor la frontierele externe, maritime si terestre, ale UE. Sistemul va introduce un mecanism care va permite statelor membre să transmită rapid între ele informaţii operaţionale şi să coopereze cu Frontex – Agenţia Europeană pentru securizarea frontierelor – în scopul reducerii numărului imigranţilor clandestini. In plus, sistemul va permite cresterea securitatii interne prin combaterea criminalităţii transfontaliere şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.
EUROSUR va intra în vigoare la începutul lunii decembrie în 18 state UE, între care şi România, şi un an mai târziu în celelalte tari membre.
Prezent la Consiliul Afaceri Generale al UE, secretarul de stat pentru afaceri europene de la Bucuresti, George Ciamba, a exprimat susţinerea României pentru un mesaj politic care să reitereze importanţa intensificării eforturilor comune in combaterea imigratiei clandestine, la care UE s-a angajat în urma evenimentelor tragice de la Lampedusa. El a evocat contribuţia României la operaţiunea Maritimă Comună “EPN Aeneas 2013”, coordonată de Agenţia FRONTEX, prin recenta participare a navei “Ştefan cel Mare” aparţinând Poliţiei de Frontieră Române, alături de forţe de poliţie ale celorlalte state membre UE, la o misiune la frontiera maritimă a Italiei. Nava romaneasca a reusit retinerea unui numar record de imigranti clandestini, aproape o mie.
Pe de alta parte, Italia a anuntat ca va cere angajamente concrete referitoare la politica de imigraţie si la apropiatul Consiliu European, programat joi şi vineri la Bruxelles. Este vorba de activarea rapida a Eurosur, întărirea Frontex, un plan de acţiune pentru gestionarea urgenţelor în materie de imigraţie şi iniţierea unui dialog cu ţările din Mediterana.
De partea lor, Grecia şi Malta şi-au exprimat dorinţa de a ajunge la o poziţie comună cu Spania, Italia şi Franţa în problema imigranţilor. Cele doua tari considera ca imigraţia clandestină constituie „o ameninţare” deoarece ea subminează stabilitatea în Europa, dar este si o problemă umanitară care necesită o soluţie europeană.