UE şi SUA promit sprijin Republicii Moldova
Uniunea Europeană şi Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova.
Roxana Vasile, 05.05.2022, 11:33
Mică fostă republică sovietică cu circa 2,5 milioane de locuitori, aflată între Ucraina şi România, Republica Moldova românofonă se teme de o destabilizare şi extindere a conflictului din Ucraina. O serie de explozii au zguduit săptămâna trecută Transnistria, regiune separatistă de la frontiera cu Ucraina, susţinută de Moscova şi desprinsă de Republica Moldova în urma unui război scurt în 1992. Rusia dispune, încă, în zonă, de un contingent de aproximativ 1.500 de militari pe care nu şi i-a retras nici până astăzi. Or, pe fondul unei instabilităţi politice interne abia atenuate odată cu recenta venire la putere a pro-europenilor şi al unei cvasi-continue crize economice, Chişinăul urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ce se întâmplă dincolo de graniţa de est a Republicii. În plus, încă de la debutul, pe 24 februarie, al invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova i-a primit cu generozitate pe toţi ucrainenii care au fugit din calea războiului, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe cel mai sărac stat din Europa. În aceste condiţii, atât Uniunea Europeană, cât şi SUA şi-au afirmat constant sprijinul pentru autorităţile moldovene.
Nu mai departe de miercuri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat Chişinăul, ocazie pentru el să declare că Uniunea Europeană are datoria să susţină Republica Moldova. El a precizat că Bruxelles-ul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene, care se va adăuga ajutorului în domeniile logisticii şi apărării cibernetice, asupra cărora Uniunea a convenit deja. Chişinăul a precizat că această asistenţă militară nu se referă la armanent letal, ci la aspecte de logistică militară, comandă, control şi comunicaţii tactice. Pe de altă parte, Charles Michel a reiterat intenţia Bruxelles-ului de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiaţi, dar şi în plan politic şi economic.
Declaraţii de susţinere a Chişinăului au venit şi de peste Ocean. Washingtonul a avertizat împotriva încercării de escaladare a tensiunilor, după seria de explozii din Transnistria. Fără a atribui Moscovei responsabilitatea pentru acestea, aşa cum a făcut Kievul, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat în faţa presei: ‘Ne facem ecou apelurilor guvernului moldovenesc la calm, ca răspuns la aceste evenimente şi sprijinim pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova’. În viziunea SUA, Rusia a pierdut, deja, războiul în Ucraina. Citată de corespondentul Radio România la Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că preşedintele Vladimir Putin a definit, de la început, victoria în războiul pe care l-a lansat drept preluarea controlului asupra Ucrainei şi încorporarea ei în Rusia. Este clar că nu a avut succes! – a spus Jen Psaki. Plănuia un marş al victoriei pe 9 mai pe străzile Kievului. Este clar că acest lucru nu se va întâmpla! A urmărit să divizeze NATO şi Occidentul. Este clar că acest lucru nu se întâmplă!