UE și regiunea Mării Negre
La București s-a discutat, din nou, despre securitate și apărare la Marea Neagră.
Daniela Budu, 04.06.2024, 11:30
„Abordarea strategică a UE pentru regiunea Mării Negre trebuie să includă şi sprijinul pentru statele din regiune confruntate cu ameninţări hibride şi cu consecinţele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Este declarația ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care s-a întâlnit, luni, cu şefa interimară a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Mara Roman.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, evoluţiile europene în domeniul apărării şi perspectivele Bucureștiului în acest context au fost principalele teme de discuţie ale celor doi oficiali. Angel Tîlvăr și Mara Roman au discutat, de asemenea, despre rolul Uniunii Europene în sprijinirea Ucrainei şi în susţinerea Republicii Moldova, vecine României.
Cu acest prilej, ministrul Apărării a evidenţiat sprijinul oferit de București celor două state, atât în ceea ce privește eforturile de integrare europeană, cât și în consolidarea rezilienţei. Cei doi s-au referit şi la principalele iniţiative şi instrumente europene cu relevanţă în domeniul apărării, precum Fondul European de Apărare, mobilitatea militară, Strategia Europeană privind Industria de Apărare, respectiv la nevoia de consolidare a Bazei Tehnologice şi Industriale în domeniul Apărării.
„Este important ca industria europeană de apărare să se dezvolte într-o manieră echilibrată geografic, iar întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi start-up-urile din întreaga Europă să fie integrate în ecosistemul industrial” – a apreciat Angel Tâlvăr. De asemenea, mai spune ministrul, „cooperarea UE-NATO pe această temă este esenţială pentru utilizarea potenţialului instrumentelor pe care cele două organizaţii le au la dispoziţie”.
Întâlnirea celor doi oficiali a evidențiat, potrivit comunicatului, rolul tot mai important al Comisiei Europene în sprijinirea statelor membre în ceea ce privește securitatea şi apărarea, fiind susţinută necesitatea continuării dezvoltării sinergice a relaţiilor UE-NATO.
De altfel, la un forum de specialitate care a avut loc luna trecută la București, șefa diplomației, Luminița Odobescu, declara că Marea Neagră este esenţială din punctul de vedere al securităţii şi conectivităţii pentru Europa şi este necesar să fie o mare deschisă şi liberă. „Atunci când ne gândim la Marea Neagră vorbim de două cuvinte cheie – securitate şi conectivitate” – a apreciat Luminița Odobescu. Oficialul a punctat și faptul că România contribuie la securitatea în Marea Neagră prin acţiuni naţionale, bilaterale, dar şi prin proiecte şi formate de cooperare regionale, precum şi prin acţiuni la nivelul UE şi NATO.
Potrivit acesteia, „restabilirea păcii şi a securităţii în Marea Neagră este esenţială pentru securitatea noastră, a tuturor”. Aceeași idee au transmis oficiali europeni în repetate rânduri, subliniind angajamentul comun pentru menținerea stabilității și securității în această zonă de importanță strategică majoră.