UE şi protecţionismul
Instalarea noului preşedinte american, Donald Trump, pune Uniunea Europeană într-o situaţie delicată. Totuşi, europenii dau asigurări că nu vor să impună o politică protecţionistă.
Florentin Căpitănescu, 27.01.2017, 12:16
Cu un rol diluat, ca prezenţă şi influenţă, pe scena internaţională, în special după ravagiile făcute de criza economico-financiară, UE a devenit şi mai vulnerabilă pe fondul alegerii republicanului Donald Trump ca preşedinte al SUA. Prin declaraţiile sale tranşante, cum a fost cea în care a prezis un viitor sumbru UE ori cea în care a apreciat că NATO este un proiect învechit, noul lider de la Casa Albă a stârnit îngrijorare în cancelariile europene. Legate de un parteneriat tradiţional, tratat ca atare în cele doua mandate ale predecesorului lui Trump, democratul Barack Obama, UE şi SUA suferă – cred analiştii de politică externă – de un mare deficit la capitolul încredere reciprocă.
A lăsat-o să se înteleagă şi preşedintele Eurogrupului (organism informal ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, potrivit căruia UE ar urma să fie “singură în următorii ani”. Tot răul spre bine, crede, totuşi, Dijsselbloem, în opinia căruia, tocmai fiindca are cuţitul la os, Europa are ocazia să-şi lărgească orizontul parteneriatelor, să insiste acolo unde nu a făcut-o, să găsească noi pieţe de desfacere, în special în Asia şi America Latină. Pe de altă parte, preşedintele Eurogrupului a mai spus că Uniunea Europeană nu va fi protecţionistă, în condiţiile în care, desigur, respectarea standardelor comunitare, cum ar fi protecţia forţei de muncă sau a mediului, va rămâne un criteriu obligatoriu.
Prezent la reuniunea Eurogrupului, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat, la rându-i, că unele politici promovate de noul preşedinte american confirmă ceea ce a numit “o tendinţă naţionalistă, protecţionistă”. Moscovici a recunoscut că, după instalarea lui Trump, Europa este într-o situaţie neplacută, însa şi-a exprimat speranţa că blocul comunitar va găsi forţa să fie mai puternic şi mai eficient.
Îngrijorarea europenilor – susţin analiştii de politică externă – este alimentată şi de faptul ca Trump va acorda o mai mare greutate parteneriatului cu Marea Britanie, inclusiv din perspectivă comercială. Un astfel de parteneriat ar face ca Regatul Unit să facă faţă mai uşor divorţului de UE şi să poarte în alţi termeni negocierile legate de Brexit, în timp ce acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi SUA ar putea rămâne multă vreme în suspensie, cred aceiaşi observatori.