UE şi produsele agricole ucrainene
Bruxellesul a promis un nou ajutor financiar pentru fermierii afectați de deciziile europene privind cerealele ucrainene.
Corina Cristea, 20.04.2023, 12:15
România a decis să permită în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina, dar a introdus măsuri suplimentare de control, pentru a proteja fermierii. Este vorba despre instituirea de controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, precum și de sigilarea şi monitorizarea strictă a camioanelor cu cereale cât timp se află în tranzit pe teritoriul României. Sunt măsuri anunţate după discuţiile de miercuri dintre miniştrii agricultorii din cele două ţări. Cum s-a ajuns aici? Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Decizia a provocat, însă, distorsiuni pe piețele din statele central şi est-europene, iar cinci țări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – au sesizat Comisia Europeană, pe fondul nemulțumirilor fermierilor, care au organizat proteste.
Într-o scrisoare comună, cele cinci țări au propus un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene.
De asemenea, au cerut sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele lor, dar şi pentru operatorii din piaţă, care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o reţea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către ţările importatoare din alte regiuni ale lumii şi, de asemenea, Bruxellesul, în colaborare cu programul alimentar mondial, trebuie să creeze o soluţie prin care cerealele ucrainene să fie achiziţionate pentru a nu rămâne în UE, au spus premierii celor cinci țări în scrisoarea adresată şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ulterior, Polonia şi Ungaria au fost primele care au luat măsuri unilaterale, interzicând importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru a proteja sectorul agricol local. Au urmat decizii luate în Slovacia și Bulgaria, în condițiile în care o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune. În plus, în două luni începe recoltarea cerealelor, iar producătorii se vor confrunta cu lipsa capacităţii de depozitare, având în vedere cantităţile suplimentare de cereale provenite din Ucraina.
De la Bruxelles, Comisia Europeană a cerut celor patru state să renunţe la toate măsurile restrictive luate individual, măsuri considerate de Bruxelles ca fiind ilegale şi contrare tratatului de aderare, dar şi acordului de asociere încheiat între UE şi Ucraina.
În același timp, președinta Ursula von der Leyen a trimis, miercuri, o scrisoare premierilor din România, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria în care a promis un nou ajutor financiar, de 100 de milioane de euro, care va fi acordat fermierilor din aceste ţări afectaţi de facilităţile fiscale şi de tranzit acordate cerealelor din Ucraina. Acest nou ajutor financiar se alătură altuia de acest gen, în valoare de 56,3 milioane de euro, deja în vigoare.