UE și dependența de gazul rusesc
UE califică drept şantaj decizia Rusiei de a opri livrarea de gaze către Polonia şi Bulgaria și dă asigurări că se fac eforturi pentru a se asigura livrări alternative de gaze.
Corina Cristea, 28.04.2022, 11:59
Oprirea unilaterală de către Gazprom a livrărilor de gaze către unele state ale Uniunii Europene este nejustificată și inacceptabilă și reprezintă o provocare din partea Kremlinului, consideră președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aprecierea a fost făcută la finalul Reuniunii Grupului de coordonare în domeniul gazelor, la scurt timp după ce Rusia a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria, ca urmare a refuzului celor două ţări de a plăti combustibilul în ruble. Prin vocea Ursulei von der Leyen, Comisia Europeană a calificat decizia gigantului energetic rus drept un act de şantaj al Moscovei:
“Utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne şantajeze nu ne surprinde deloc. Răspunsul nostru va veni imediat într-un mod unit şi coordonat. În primul rând ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Kremlinul a eşuat încă o dată în această încercare de dezbinare a cetăţenilor europeni. Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia în Europa. Europa avansează în chestiunile legate de energie.”
Uniunea Europeană are nevoie de parteneri de încredere pentru energie, iar decizia Rusiei demonstrează că aceasta nu este un astfel de furnizor, a mai spus șefa Executivului comunitar. Aceasta dat asigurări că la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru a asigura livrări alternative de gaze şi că nivelurile de stocare sunt la ora actuală cele mai bune posibile în întreaga Uniune.
Ursula von der Leyen a explicat că decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze face rău în primul rând Rusiei, pentru că rămâne fără venituri importante, și a adăugat că al șaselea pachet de sancțiuni europene va veni la momentul potrivit. Acest pachet, acum în lucru, ar putea cuprinde sancțiuni asupra gazelor și petrolului rusesc.
Ursula von der Leyen a explicat și că planul de acțiune REPower EU va contribui deja din acest an la reducerea semnificativă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și a anunțat că, la jumătatea lunii mai, Comisia va prezenta planurile de accelerare a tranziției verzi. Uniunea are alte opţiuni pentru a compensa întreruperea livrărilor, a dat asigurări oficialul european, cerând statelor membre să nu încalce sancţiunile impuse în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova nu va mai accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ceea ce reprezintă o încălcare a contractelor încheiate, spune Bruxellesul. Acum, Rusia, care își continuă invazia miltară în Ucraina, neagă acuzațiile că foloseşte livrările de gaze naturale ca instrument de şantaj și susține că este un furnizor credibil de energie.