UE reacţionează la taxele vamele americane
Europa se pregăteşte să riposteze la majorarea taxelor, impusă importurilor sale în Statele Unite
Bogdan Matei, 02.04.2025, 11:44
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că Bruxellesul a pregătit „un plan solid”, ce conţine „contramăsuri ferme”, pentru a contraataca tarifele globale pe care preşedintele american, Donald Trump, a decis să le impună mărfurilor importate de Statele Unite. Von der Leyen a subliniat că tarifele reciproce de 25% „vor fi un coşmar pentru toţi importatorii americani” şi a adăugat că „astăzi nimeni nu are nevoie de asta: nici Statele Unite, nici Europa”.
„Tarifele sunt taxe pe care oamenii le vor plăti. Tarifele sunt taxe pentru americani pe alimente şi medicamente. Tarifele nu vor face decât să stimuleze inflaţia. Exact opusul a ceea ce vrem să realizăm. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru componentele produse în Europa. Acest lucru va costa locuri de muncă” – a continuat şefa Executivului comunitar, într-un discurs susţinut în Parlamentul European. Nu Europa a început această confruntare – a spus von der Leyen, citată de trimisa Radio România la Strasbourg. Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, adaugă ea, dar, „dacă este necesar, ne vom proteja interesele, oamenii, companiile”.
Preşedinta Comisiei a evocat şi destinaţii alternative pentru exporturile europene. Ea a spus că Bruxellesul doreşte să finalizeze până la sfârşitul acestui an un acord comercial cu India, cea mai populată ţară a planetei, şi să intensifice negocierile cu Indonezia şi Thailanda.
Între timp, la Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că preşedintele Trump „ia măsuri istorice” de îmbunătăţire a competitivităţii americane în toate zonele economiei. „Ţara noastră a fost una dintre cele mai deschise economii din lume şi avem o economie bazată pe consum. Dar mult prea multe ţări ale lumii au pieţele lor închise pentru exporturile noastre, şi acest lucru este fundamental injust. Lipsa unei reciprocităţi contribuie la deficitul nostru anual mare şi persistent, care a afectat industriile şi piaţa forţei de muncă în zonele-cheie” – susţine Leavitt.
„Fluxul de bunuri şi servicii dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii este aproape echilibrat” – afirmă, în replică, von der Leyen, adăgând că „aceasta este cea mai mare şi mai prosperă relaţie comercială din lume. Ne-ar fi tuturor mai bine dacă am putea găsi o soluţie constructivă.” Dezbaterile dintre decidenţii politici au rezonat în societăţile europene. Majoritatea covârşitoare a repondenţilor, circa 70 de procente, este de acord cu introducerea de tarife şi taxe suplimentare pentru produsele americane – relevă un sondaj de opinie operat de o cunoscută instituţie de profil britanică în ţări precum Spania Danemarca, Suedia, Franţa, Germania sau Italia.