UE – prioritate pentru producerea vaccinurilor
După un start relativ ratat, Uniunea Europeană accelerează vaccinarea.
Eugen Coroianu, 26.03.2021, 11:52
Accelerarea producţiei şi distribuţiei de vaccinuri reprezintă o prioritate în Uniunea Europeană, au convenit şefii de stat şi de guvern reuniți la Consiliul European, în format de videoconferinţă. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a oferit explicații presei, spunând că au fost examinate în detaliu posibilităţile de a creşte cât mai rapid producţia de vaccinuri pe continent, astfel încât să fie asigurat întregul necesar pentru ţările membre. El a estimat că, până la vară, Europa va deveni continentul care produce cele mai multe vaccinuri din lume.
“Este absolut vital să continuăm să lucrăm pentru a îmbunătăţi producţia de vaccinuri în Europa, dar şi capacitatea noastră de a le distribui statelor membre. Aceasta este prioritatea noastră absolută şi suntem complet dedicaţi acestui obiectiv”, a subliniat, la rândul sau, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Miercuri, Comisia Europeană a întărit mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri, pentru a le restrânge drastic în cazul ţărilor care îşi produc singure dozele sau a căror populaţie este deja vaccinată pe scară largă. Acest principiu al reciprocităţii vizează implicit Regatul Unit, către care Bruxelles-ul a exportat milioane de doze începând din decembrie, fără a primi în schimb nici un vaccin produs peste Canal, în timp ce contractul cu AstraZeneca prevedea astfel de livrări de la fabricile britanice.
România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că Uniunea Europeană se află într-o situaţie dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. El şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea Comisiei cu privire la exporturile de vaccinuri, dar a făcut un apel la prudenţă în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerţul liber.
Cu privire la sistemul de distribuţie a vaccinurilor în spațiul comunitar, Iohannis s-a pronunţat pentru menţinerea principiului pro-rata aflat în vigoare. Agenția de presă Reuters comentează că Uniunea Europeană încearcă să recupereze după un început slab al campaniei de vaccinare şi în timp ce numărul infectărilor creşte din nou în multe din statele membre.
Până pe 23 martie, de exemplu, Marea Britanie imunizase circa 46 la sută din locuitori, în timp ce în spațiul comunitar rata vaccinării era de doar aproape 14 la sută. Potrivit unei estimări a societăţii de asigurări de credite Euler Hermes, prezentată de France Presse, Uniunea are o întârziere de şapte săptămâni în calendarul vaccinării, efectul pentru economia europeană fiind o pierdere de circa 123 de miliarde de euro pentru anul în curs. Uniunea Europenă şi-a stabilit ca obiectiv vaccinarea anti-COVID-19 a 70 la sută din populaţia adultă până la sfârşitul verii.