UE de la Turcia la Parteneriatul Estic
Ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană.
Valentin Țigău, 15.12.2015, 12:59
Pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE desfaşurată, luni, la Bruxelles, s-au aflat evoluţiile recente din statele Parteneriatului Estic, lupta împotriva terorismului, situaţia din Irak şi evoluţiile din Libia. România a fost reprezentată de şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu. Discuţia privind partenerii estici s-a axat pe importanţa implementării angajamentelor asumate de statele partenere şi pe sprijinul UE pentru procesele de reformă din aceste ţări.
Potrivit unui comunicat oficial, referindu-se la Republica Moldova, Lazăr Comănescu a arătat că, în contextul regional şi cel intern actual, se impune accelerarea eforturilor forţelor politice de la Chişinău pentru formarea unui guvern stabil şi pro-european, care să continue reformele începute. El a făcut apel la UE să continue să transmită semnale factorilor politici de la Chişinău pentru menţinerea Republicii Moldova pe calea reformelor şi stabilităţii. Republica Moldova se confruntă cu o gravă criză politică după ce guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis, la 29 octombrie, printr-o moţiune de cenzură, de către opoziţia de stânga prorusă, cu sprijinul Partidului Democrat, componentă a coaliţiei de guvernare. Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini a cerut Chişinăului să depună eforturi pentru depăşirea actualei crize politice.
Ea a recunoscut că, în ceea ce priveşte situaţia din fosta republică sovietică, sunt motive de îngrijorare dar că soluţia ieşirii din criză se află în mâinile politicienilor moldoveni. În legatură cu Ucraina, menţionăm că, la reuniunea de la Bruxelles, ministrul român de externe, Lazar Comanescu a exprimat susţinere pentru continuarea procesului extins de reforme, care să permită implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, începând cu 1 ianuarie 2016 şi a reafirmat necesitatea ca Acordurile de la Minsk să fie implementate integral.
Vă mai informăm că, în marja reuniunii CAE, cei 28 de miniştri de externe din statele membre ale UE au avut un dejun de lucru cu ministrul de externe turc, Mevlut Cavuşoglu. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru noul impuls în relaţia UE-Turcia. Bruxellesul si Ankara au reluat, luni, negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar, prin deschiderea, după mai mulţi ani de impas, a capitolului 17, referitor la politica economică şi monetară. De asemenea, Lazar Comanescu a salutat contribuţia activă a Turciei în sprijinirea eforturilor internaţionale pentru soluţionarea conflictelor din Siria şi din Libia