Ucraina spre Est, Moldova spre Vest
Ucraina a suspendat procesul de asociere la UE, ajuns in faza semnarii acordurilor de asociere si de liber schimb. RMoldova va parafa insa, aceleasi documente la sumitrul de la Vilnius, dovedind o strategie politica si economica diferita de vecina sa de l
Valentin Țigău, 22.11.2013, 12:52
Ucraina a anunţat suspendarea procesului de asociere la UE după ce Parlamentul de la Kiev a respins legislaţia cerută de forul comunitar privind eliberarea din inchisoare a fostului premier, Iulia Timoşenko şi tratarea acesteia într-un spital din străinătate. Şeful executivului ucrainean a justificat decizia prin nevoia normalizarii relaţiilor cu Rusia şi a pregătirii pieţelor pentru relaţia cu Europa.
Rusia declansase o serie de presiuni politice si economice asupra Ucrainei si R.Moldova, inaintea summitului de la 28-29 noiembrie, de la Vilnius, unde cele doua state erau chemate sa semneze si respectiv sa parafeze Acordul de Asociere si Acordul de liber schimb cu UE.
Acuzat de opoziţie de înaltă trădare si amenintat cu un impeachment, preşedintele Viktor Ianukovici a declarat că Ucraina îşi va continua parcursul european şi că va fi prezentă la Summit-ul de la Vilnius.
La Bruxelles, stirea suspendarii Acordului de catre Ucraina a fost primita cu dezamagire. Sefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton considera ca Acordurile ar fi intarit libertatea si prosperitatea ucrainenilor si ar fi transmis un semnal pozitiv clar către investitori şi catre organismele financiare internaţionale.
Rusia, care percepe apropierea Ucrainei de UE ca o pierdere a influenţei într-un spaţiu pe care altădată îl considera ca aparţinându-i, nu a comentat decizia Kievului dar a salutat, prin purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, decizia ucrainenilor de a relansa relatiile economice bilaterale.
Pe de alta parte, observatorii politici sunt de acord ca R. Moldova, celalalt stat invitat la Vilnius, va raspunde, cu siguranta, asteptarilor europenilor si va parafa documentele de asociere. Pentru moldoveni, apropierea de UE este esentiala, UE dovedind constant ca sustine integritatea teritoriala, suveranitatea R. Moldova si reglementarea prin mecanisme politice a chestiunii transnistrene.
Si Romania, ca tara membra a UE si vecina cu Ucraina, si-a exprimat regretul pentru decizia Kievului, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul a fost un sustinator al obiectivelor europene ale Ucrainei. Ministrul de Externe, Titus Corlatean declara, joi, ca procesul de asociere trebuie, insa, continuat, pentru a raspunde asteptarilor populatiei care se pronunta, majoritar, pentru orientarea pro-europeana.
Succesul acordurilor cu Ucraina si Moldova ar putea redesena harta Europei, ar şterge din cicatricile istoriei, ar da Rusiei o nouă perspectivă în relaţiile cu UE si ar crea mai multa stabilitate la granitele Romaniei si ale UE.