Ucraina și Republica Moldova, pe agenda Consiliului European
Reuniți timp de două zile la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre Ucraina, Republica Moldova și situația din Orientul Mijlociu.
Corina Cristea, 18.10.2024, 12:30
Situaţia din Ucraina, evoluţiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE şi gestionarea migraţiei, dar și discuții despre Republica Moldova, Georgia și preţurile ridicate în domeniul energiei figurează pe agenda liderilor europeni reuniți timp de două zile la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de toamnă.
Prezent la summit, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru un mesaj ferm din partea Uniunii de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, în special în actualul context electoral, condamnând tentativele de destabilizare din partea Moscovei.
În fosta republică sovietică, vor avea loc duminică alegeri prezidențiale, dar și un referendum de modificare a Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea țării la Uniunea Europeană. Sprijinul european pentru Republica Moldova trebuie realizat prin toate mijloacele necesare, pe palierele economic, financiar şi de securitate, consideră șeful statului român, care a salutat, în același timp, recenta vizită la Chișinău a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi lansarea unui Plan de creştere pentru Republica Moldova.
Şefii de stat şi de guvern din UE au condamnat ingerinţele Federaţiei Ruse în procesele democratice de la Chișinău şi au salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de sancţiuni împotriva celor responsabili de acţiuni menite să submineze suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. În același timp, Consiliul European şi-a reafirmat sprijinul deplin pentru traseul european al acestei țări candidate şi pentru progresul acesteia pe calea reformelor şi a stabilităţii.
Adresându-se celor prezenți la summit, președintele Ucrainei i-a îndemnat pe liderii Uniunii să accepte planurile sale de întărire a poziţiilor militare ale Kievului pentru a forţa Rusia să se aşeze la masa negocierilor de pace. Volodimir Zelenski a făcut apel la o aderare accelerată a țării sale la NATO şi la obţinerea permisiunii de a utiliza arme occidentale cu rază lungă de acţiune. Potrivit lui Volodimir Zelenski, dacă planul său va fi implementat, războiul cu Rusia se va încheia în 2025.
Pe de altă parte, având în vedere comemorarea unui an de la evenimentele dramatice din 7 octombrie 2023, Consiliul European a condamnat în termeni duri atacul asupra Israelului şi a exprimat solidaritate faţă de familiile victimelor şi ale ostaticilor Hamasului. În acelaşi timp, liderii au cerut încetarea imediată a ostilităţilor în Gaza, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi îmbunătăţirea accesului şi distribuţiei asistenţei umanitare, reiterând angajamentul faţă de soluţia celor două state.