Ucraina și flancul estic
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, propune organizarea unei întâlniri a şefilor diplomaţiilor comunitare la Kiev.
Roxana Vasile, 25.01.2022, 12:05
Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri, la București, Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate – sunt temele incluse pe ordinea de zi. România este vecină la nord și la sud-est cu Ucraina. În plus, găzduiește la Deveselu, în sudul țării, scutul american antirachetă, capacitate militară a NATO.
Pe de o parte, Moscova, ca o garanție a securității sale, le cere aliaților să nu-i primească pe ucraineni în Alianță. Deşi neagă orice plan de invadare a Ucrainei, Moscova a masat aproximativ 100.000 de soldaţi și tehnică militară lângă graniţele sale cu această țară. NATO răspunde că fiecare stat e liber să ia deciziile pe care le consideră oportune, fără nicio ingerință externă. Pe de altă parte, Rusia mai cere NATO să își retragă tehnica militară din statele aliate care au aderat după 1997, deci și din România.
În ciuda asigurărilor repetate, inclusiv de dată foarte recentă, atât de la București, cât și de la sediul NATO din Bruxelles, că scutul de la Deveselu este strict defensiv, Moscova rămâne fermă pe poziții. În acest context, luni, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat la reuniunea din capitala europeană a șefilor diplomațiilor din UE nevoia ca blocul comunitar, printr-o consultare strânsă cu SUA, să accelereze pregătirea de sancţiuni sectoriale şi individuale la adresa Rusiei atât cu scopul de descurajare, cât şi în vederea unui răspuns adecvat în cazul unei escaladări suplimentare a tensiunilor.
El a propus și organizarea la Kiev a unei întâlniri a miniștrilor de Externe ai Uniunii, ca expresie a solidarităţii cu Ucraina. Totodată, ministrul Aurescu a mulţumit, din nou, pentru anunţul preşedintelui american Joe Biden cu privire la creşterea prezenţei militare americane pe flancul estic al NATO, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate. Procesul de consolidare a posturii NATO pe flancul estic este necesar cât mai curând, având în sine un efect important de descurajare – a punctat diplomatul de la București.
De altfel, în aceeasi zi în care miniștrii de Externe din UE s-au reunit la Bruxelles, Alianța Nord-Atlatică a dat publicității un comunicat în care a anunțat că țările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în Europa de Est în faţa activităţilor militare ale Rusiei la graniţele cu Ucraina. Kremlinul a vorbit de ʺexacerbarea tensiunilor cu isterie și minciuniʺ.
Alianța a amintit că, ʺde la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, în special cu patru grupuri tactice de luptă multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Poloniaʺ. Aceste unităţi sunt pregătite pentru luptă, mai spune NATO, care avertizează că ʺun atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva întregii Alianţe.ʺ