Ucraina şi Europa
UE şi-a sporit presiunea asupra Kremlinului care se vede constrâns, sub ameninţarea unor sancţiuni economice mai dure, să contribuie la punerea în practică a planului de pace.
Valentin Țigău, 24.06.2014, 13:27
Rusia trebuie să sprijine planul propus de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, pentru soluţionarea crizei ucrainene şi să facă uz de influenţa sa asupra separatiştilor din sud-estul acestei ţări, se menţionează într-un comunicat, după şedinţa de luni a Consiliului UE la nivelul miniştrilor de externe. Documentul mai cuprinde un apel la adresa Moscovei de a continua retragerea trupelor sale de la graniţă.
Statele Uniunii reafirmă, totodată, că sunt gata să introducă sancţiuni suplimentare şi cer Rusiei să-şi folosească influenţa pentru eliberarea observatorilor OSCE aflaţi, încă, în mâinile rebelilor. Amintim că, săptămâna trecută, Poroşenko a ordonat încetarea focului în regiunea Donbass, pana la 27 iunie. Ordinul este parte a unui plan de soluţionare a conflictului din sud-estul Ucrainei, care include negocieri, crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera ruso-ucraineană şi un culoar pentru mercenarii ruşi, care să le permită să treacă în Rusia, după depunerea armelor. Liderii separatiştilor au declarat că vor respecta acest armistiţiu temporar.
Corespondentul Radio România la Moscova transmite că au avut loc, deja, consultari ruso-ucrainene sub egida OSCE, premergătoare negocierilor propriu zise. Ele sunt condiţionate de separatişti de retragerea formaţiunilor paramilitare ucrainene, a Gărzii Naţionale şi a trupelor regulate şi de compensaţii din partea Kievului pentru familiile celor ucişi sau răniţi în cursul operaţiunilor militare. Rebelii mai cer amnistierea tuturor participanţilor la mişcarea de insurgenţă şi convenirea între preşedintele ucrainean şi reprezentanţii celor două autoproclamate republici a unui proiect de act constituţional care să stabilească statutul acestora.
În viziunea separatiştilor, documentul s-ar putea referi la un statut de federaţie, de confederaţie sau la un alt statut special al celor două regiuni în componenţa Ucrainei, condiţie pe care Kievul a respins-o, până acum, categoric. Pe de alta parte, preşedintele SUA, Barack Obama, l-a avertizat, luni, pe omologul său rus, Vladimir Putin, că va introduce noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, dacă Moscova nu va pune capăt agresiunii în Ucraina, în special pătrunderii de arme ruseşti şi sprijinirii teroriştilor.
Anterior, ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat că, în opinia sa, planul de pace al preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, este „puternic şi foarte bun” şi speră că „toată lumea, inclusiv Rusia, va lucra asupra lui”. Cu toate acestea, el a avertizat că, dacă până vineri, Moscova nu va lua măsuri reale pentru a sprijini planul de pace al lui Poroşenko, UE va fi gata să impună Kremlinului noi sancţiuni.