Ucraina poate conta pe prietenii săi
Va fi o iarnă foarte complicată pentru Ucraina şi pentru prietenii Ucrainei - declară ambasadorul României la Kiev, Alexandru Victor Micula.
Roxana Vasile, 28.11.2022, 11:30
Ucraina va trece prin cea mai grea iarnă de după al Doilea Război Mondial, atât Kievul, cât şi prietenii săi trebuind să se pregătească pentru această încercare – declară ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula. Și tot el adaugă – nimeni, însă, nu trebuie să se lase intimidat de atacurile regimului Putin împotriva infrastructurii civile.
Ambasadorul român precizează, pe de altă parte, că Bucureștiul se va implica în reconstrucţia Ucrainei prin proiecte derulate la nivelul Uniunii Europene, dar şi prin proiecte naţionale. Alexandru Victor Micula, care şi-a început mandatul la Kiev în luna iulie a acestui an, explică cum decurge totul:
ʺTrebuie să înţelegem că este un proces foarte complex, pentru că, dacă este să mă raportez la momentul conferinţei din Lugano, de la începutul lunii iulie, la momentul respectiv se vorbea despre aproximativ 40.000 de obiective care au fost distruse parţial sau complet şi care aveau nevoie de ajutor pentru a fi reconstruite. Până să sosesc la post, deja se dublase numărul obiectivelor distruse complet sau parţial, iar, pe măsură ce se eliberează teritorii ucrainiene, constatăm că nivelul de distrugere în zona respectivă este enorm, aşa că nevoile cresc exponenţial pe măsură ce ostilităţile continuă. Trebuie să recunoaştem efortul făcut de autorităţile ucrainene în primul rând pentru a încerca să aibă o listă actualizată a obiectivelor care trebuie reconstruite. Doi, maniera în care folosesc o metodologie dezvoltată de Banca Mondială pentru a estima costurile reconstrucţiei fiecărui obiectiv în parte. Trei, maniera în care asociază obiectivul care necesită reconstrucţie cu donatorul potenţial, ţara sau instituţia internaţională care îşi asumă reconstruirea acelui obiectiv, ceea ce face că acele obiective sunt scoase de pe lista celor unde se caută finanţare. Iar acum, împreună cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, lucrăm la a patra componentă, şi anume mecanismul de finanţare a reconstrucţiei. Ne dorim să avem şi câteva proiecte de reconstrucţie unde să punem steagul românesc, nişte proiecte de construcţie naţionale şi suntem în etapa în care evaluăm potenţiale zone unde am putea să implementăm astfel de proiecte şi să alegem domeniul în care să ne specializăm.ʺ
Pe lângă programe guvernamentale ori alături de alte state membre și cu Comisia Europeană, există și foarte multe programe ale autorităţilor locale din România, ale unor organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi chiar ale unor voluntari. Toate aceste ajutoare oferite Ucrainei sunt importante. Dar – spune ambasadorul României în Ucraina – nevoile sunt atât de mari, încât ceea ce poate fi oferit din toată inima este o jumătate de picătură într-un ocean.