Ucraina, o criză internaţională
Statele Unite şi Uniunea Europeană au introdus noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, intrată într-un joc militar periculos la frontiera comuna cu Ucraina.
Valentin Țigău, 29.04.2014, 13:42
În contextul situaţiei extrem de tensionate din Ucraina, SUA au introdus, începând de luni, noi sancţiuni care vizează şapte înalţi oficiali ruşi şi 17 companii din Rusia. Potrivit afirmaţiilor secretarului de Stat american, John Kerry, sancţiunile vor avea efecte atât economice, cât şi politice. El a avertizat ca SUA ar putea introduce, în continuare, alte sancţiuni contra Rusiei, care să vizeze sectoarele cheie ale economiei, în cazul în care Kremlinul nu va schimba politica sa faţă de Ucraina.
La Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a dat, însă, asigurări că forţele ruseşti nu vor invada teritoriul ucrainean. Agenţiile de presă informează că trupele care au participat la manevre în apropierea frontierei cu Ucraina au revenit în unităţile lor militare. Potrivit lui Serghei Şoigu, Rusia a fost constrânsă să lanseze manevre de anvergură la graniţă, în faţa perspectivei unei acţiuni militare ucrainene împotriva civililor din sud-estul ţării.
În cursul unei convorbiri telefonice a miniştrilor Apărării din Rusia şi SUA, secretarul american, Chuck Hagel a subliniat că situaţia din Ucraina rămâne periculoasă şi a îndemnat, din nou, Rusia să pună capăt influenţei sale destabilizatoare pe teritoriul statului ucrainean. De asemenea, el a avertizat că prelungirea agresiunii împotriva Ucrainei va izola şi mai mult Federaţia Rusă şi a îndemnat, din nou, Moscova să contribuie la găsirea unei căi responsabile în vederea încheierii crizei.
Totodată, Hagel a solicitat asistenţă din partea Rusiei pentru eliberarea a şapte observatori străini ai OSCE, reţinuţi de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Şi ambasadorii celor 28 de ţări membre ale UE au adăugat 15 noi nume de oficialităţi ruse pe lista sancţiunilor împotriva Moscovei. Este vorba de îngheţarea conturilor şi impunerea de interdicţii de călătorie, inclusiv în cazul vicepremierului Dmitri Kozak, creatorul planului, eşuat, de federalizare a Rep. Moldova.
În România, preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la omologul său rus, Vladimir Putin, să condamne ferm acţiunile separatiştilor din regiunea Doneţk, care i-ar fi reţinut pe observatorii OSCE. Într-un comunicat al Preşedinţiei, se arată că România condamnă orice separatism, precum şi utilizarea presiunilor de tip militar în soluţionarea unor deziderate de natură politică. Tot pe fondul crizei din Ucraina, România a anunţat că măreşte bugetul MApN cu 0,2% din PIB. Premierul Victor Ponta a precizat că nu este vorba de achiziţii, ci de modernizarea capacităţilor militare ale armatei române