Turneul premierului în ţările Golfului
Aproape o săptămână a durat turneul premierului român, Victor Ponta, în monarhiile arabe din zona Golfului, un turneu cu o pronunţată miză economică.
Bogdan Matei, 06.05.2015, 13:20
Nimeni nu ignoră potenţialul statelor din Golf, despre care se spune că se scaldă, deopotrivă, în petrol şi în dolari. De aceea, capitalul pe care-l pot investi arabii rămâne o ţintă pentru toate guvernele lumii. Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite au fost etapele turneului premierului Victor Ponta şi, la fiecare escală, el a încercat să-şi convingă interlocutorii că merită să facă afaceri cu România.
La Ryadh, unde a fost primit de regele Salman, premierul a recunoscut că România are nevoie de parteneri ca Arabia Saudită, care să investească în agricultură sau construcţii, turismul medical sau industria de apărare. Luna viitoare, va veni, de altfel, în Arabia Saudită, cu propuneri concrete de colaborare, un grup de oameni de afaceri români.
La 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Qatar, Ponta a fost primul şef de guvern de la Bucureşti aflat la Doha în vizită oficială, unde a declarat că-şi propune o relansare a dialogului politic bilateral şi o revitalizare a relaţiilor economice. Volumul schimburilor comerciale bilaterale e pe un trend ascendent, însă nivelul acestora, de numai 61 de milioane de dolari, nu reflectă potenţialul de colaborare cu un stat care alocă sute de miliarde de dolari pentru investiţii în străinătate.
În Kuweit au fost discutate proiecte în domeniile agriculturii, sănătăţii, IT şi infrastructurii energetice. Cele două părţi caută o soluţie pentru ca produsele agroalimentare româneşti să intre mai repede şi mai uşor pe piaţa din Kuweit şi pe pieţele din Golf – a explicat Ponta. El spune că “România e apreciată şi iubită în Kuweit, având în vedere rolul pe care l-a jucat în 1990”, cu referire la condamnarea categorică de către Bucureşti a invaziei irakiene în emirat.
La Abu Dhabi, discuţiile cu oficialii şi reprezentanţii mediului de afaceri din Emiratele Arabe Unite au fost focalizate asupra intenţiei Guvernului român de a lista la Bursă Aeroportul Bucureşti Otopeni, cel mai mare din ţară, şi de a restructura compania aeriană de stat TAROM. La finalul periplului în Golf, primul-ministru a rezumat pentru Radio România: Am reuşit, din punct de vedere politic, să arătăm din nou că ne interesează relaţia cu ei. Din partea lor a existat de la început deschidere. Am discutat despre lucruri foarte concrete. Acum trebuie să ne şi ţinem de cuvânt pentru că noi avem prostul obicei să discutăm proiecte şi după aceea, din probleme de birocraţie, de frică de a nu semna pentru că vin procurorii şi nu ştiu ce se întâmplă, le lăsăm baltă. Or, o să mă ocup personal şi miniştrii care au fost cu mine ca în următoarele şase luni să vedem concretizate o parte din proiectele discutate.”
În perioada comunistă, Bucureştiul oficial nu avea relaţii diplomatice cu monarhiile din Golf, dar coopera intens cu dictaturile arabe laice din Algeria, Libia, Siria sau Irak. Fără nostalgii, ci cu pragmatism, analiştii economici şi politici califică drept curajos pariul lui Ponta de a face, din nou, din lumea arabă un partener important pentru România.