Turbulențe pe piața asigurărilor auto
Fondul de Garantare a Asiguraţilor are resursele necesare pentru a acoperi toate despăgubirile ce vor fi necesare în cazul poliţelor RCA emise de Euroins, afirmă ASF.
Corina Cristea, 21.03.2023, 11:59
Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost chemaţi, luni, în Parlamentul de la București să dea explicaţii cu privire la tarifele poliţelor RCA şi la situaţia generată de suspendarea activităţii companiei de asigurări Euroins. ASF i-a retras acestei firme autorizaţia de funcţionare şi a decis să ceară declanşarea procedurii de faliment, la fel cum s-a întâmplat cu firma City Insurance.
Fraude, tarife mici nesustenabile, dosare neînregistrate în contabilitate și plăți întârziate sunt printre cauzele celor două falimente răsunătoare de pe piața asigurărilor auto RCA în mai puțin de doi ani – este ceea ce a spus conducerea ASF în legislativ. Șeful acesteia, Nicu Marcu, a susținut că actualul Consiliu de Administrație a fost singurul care a avut curajul să curețe piața de astfel de firme dăunătoare. Nici Euroins, nici City Insurance nu au fost Albă ca Zăpada, ci Muma Pădurii, a spus el în fața senatorilor.
În urmă cu doi ani și jumătate, City Insurance și Euroins dețineau circa 80% din piața românească de asigurări RCA, situaţie nemaiîntâlnită nicăieri în lume, a explicat șeful ASF, potrivit căruia, s-a ajuns aici pentru că cele două companii au practicat preţuri nesustenabile, determinând firmele serioase de asigurări să se retragă de pe acest segment. Nicu Marcu a explicat că s-au derulat numeroase controale ale Autorităţii la cele două societăţi şi că deciziile de solicitare a falimentului s-au luat numai după ce societăţile respective au eşuat în a-şi reface indicatorii de solvabilitate.
ASF estimează că, în total, aproximativ 140 de mii de dosare de daună ar putea rezulta în urma falimentului Euroins și că suma totală de plată ar fi de circa 250 de milioane de euro. Soluția ASF pentru ca prețurile polițelor RCA să nu explodeze, așa cum s-a întâmplat după falimentul City Insurance, este ca, printr-o hotărâre de guvern, tarifele actuale de vânzare ale polițelor RCA să fie aduse la nivelul din martie 2022, temporar, pentru șase luni. Aceasta ar însemna o reducere medie de aproximativ 30%.
Mai mulți parlamentari și-au exprimat, însă, îndoiala că o astfel de soluție ar fi eficientă. Ei spun că argumentele ASF nu au fost convingătoare și că vor solicita revocarea conducerii Autorității, care n-ar mai avea autoritate morală și profesională. În același timp, coaliția de guvernare consideră că este nevoie de modificări legislative consistente care să prevină situații similare.
Între timp, reprezentanții Euroins au anunțat că vor contesta în instanță decizia ASF de trimitere în insolvență. Grupul bulgar Eurohold, acționarul principal al Euroins, a susținut că cei din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi fost induși în eroare, criza de pe piața asigurărilor fiind provocată artificial. O anumită echipă ASF ar fi făcut un raport defavorabil, care a dus la retragerea licenței, consideră reprezentanții Euroins.