Trilaterala România – Bulgaria – Grecia
Interconectarea energetică în regiunea sudică a Uniunii Europene va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei după război, declară, la Varna, premierul Marcel Ciolacu.
Roxana Vasile, 10.10.2023, 11:40
Interconectarea energetică este secretul unor servicii şi preţuri mai bune pentru cetăţenii noştri, dar va conduce, cu certitudine, și la reconstrucţia Ucrainei – a declarat, luni, la Varna, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, premierul Marcel Ciolacu. El a reprezentat România la o întâlnire cu omologii din Bulgaria și Grecia, la care au participat inclusiv reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Șeful Executivului de la București a ţinut să sublinieze şi că România nu importă, în prezent, gaze, fiind independentă energetic, ceea ce este de dorit, cât mai repede, pentru întreaga Europă. Ce s-a mai discutat la reuniunea trilaterală de la Varna a trecut în revistă chiar Marcel Ciolacu, în conferință de presă:
Aş dori să subliniez necesitatea construirii unui nou pod pe Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, şi de asemenea, necesitatea sporirii capacităţii de navigare pe Dunăre, proiectul Fast Danube. În cazul ambelor proiectele, împreună cu dna comisar Vălean, încercăm, prin fondurile la dispoziţia Consiliului European, să le grăbim şi să ne încadrăm în termenele necesare. Tot în contextul interconectivităţii, am arătat şi provocările cu care ne confruntăm pe piaţa energiei, cu accent deosebit pe securitatea aprovizionării.
Pe lângă importanța începerii negocierilor în vederea aderării la Uniunea Europeană cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, cei trei premieri român, bulgar şi grec au discutat, de asemenea, despre obiectivul soluţionării dosarului aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. România îndeplineşte criteriile de aderare şi doreşte ca, în perioada următoare, să aibă loc convorbiri aplicate cu cele două state – Austria și Olanda – care încă se opun acestui demers – a spus Marcel Ciolacu.
Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a salutat iniţiativa europeană a coridorului feroviar de la Marea Baltică-Marea Neagră până la Marea Egee. Iar premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a afirmat că România, Bulgaria și Grecia vor să depună eforturi comune pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al ţărilor europene bogate şi să fie un exemplu pentru ţările din vecinătate.
Cei trei au semnat, de altfel, un acord care să amplifice cooperarea trilaterală în sud-estul Europei. Documentul are drept scop îmbunătăţirea conectivităţii energetice, digitale şi în domeniul transporturilor între România, Bulgaria și Grecia, cu o posibilă extindere către Republica Moldova. Trilaterala de la Varna a fost a doua în acest format – după o primă întâlnire, anterioară, la Atena – iar premierul Ciolacu și-a exprimat speranța ca următoarea reuniune să aibă loc în România.