Trei vaccinuri la dispoziţia românilor
România dispune acum de trei tipuri de vaccinuri anti-Covid 19 și speră să poată crește semnificativ procesul de imunizare a populației.
Eugen Coroianu, 08.02.2021, 11:30
Românii pot conta acum pe trei vaccinuri anti-coronavirus, după ce, duminică, a sosit în țară prima tranşă de la AstraZeneca / Oxford. Este vorba despre 81 de mii de doze, destinate centrelor regionale de depozitare din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Distribuirea se face cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naţionale, în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig necesar.
În urma recomandărilor specialiștilor români și ținând cont de precizările producătorului și de studiile disponibile până în acest moment, vaccinul AstraZeneca a fost recomandat în România pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni. România ar trebui să primească în luna februarie cel puţin 600.000 de doze din acest tip de vaccin, programările pentru administrarea lui urmând să înceapă din 10 februarie.
Până în prezent, a fost administrat preponderent vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, dar s-au folosit și un număr relativ mic de doze de la compania Moderna. Ambele nu au limită superioară de vârstă pentru utilizare și au arătat o eficacitate superioară celui de la AstraZeneca. Proporțiile au fost dictate de disponibilitatea celor două seruri și urmează graficele înregistrate la nivelul Uniunii Europene, care a contractat din timp vaccinurile în numele statelor membre. Așadar, România are în acest moment toate cele trei tipuri de preparate aprobate pentru utilizare în spațiul comunitar și chiar este una dintre țările fruntașe în procesul de imunizare a populației.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că de la 1 aprilie vrea să fie operaţionalizate toate cele 750 de centre de vaccinare, care vor asigura o cadența de peste o sută de mii de imunizări pe zi. Nu sunt deschise toate în prezent pentru că nu există certitudinea calendarului de livrare. Valeriu Gheorghiţă a arătat că, bazându-se pe ceea ce este confirmat pentru primul trimestru al acestui an, deci inclusiv pentru luna martie, locurile pentru vaccinare sunt deja ocupate. El a mai spus că din 15 martie ar trebui să fie operaţionalizat un nou mod de programare, care presupune o listă de aşteptare din care sistemul ii va notifica automat pe cei înscriși, în funcție de opțiunile lor privind centrele de vaccinare și de indicațiile medicale.
Între cele trei vaccinuri de care dispune acum România există diferențe de tehnologie de producție, de administrare, de stocare și utilizare și, cum am mai spus, de eficiență. Dar specialiștii le recomandă pe oricare dintre ele, spunând că toate pot preveni formele grave și letale de Covid 19. Serurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna, folosite până acum în România, au generat, potrivit ministerului Sănătății, doar reacții adverse ușoare la 0,28% dintre pacienți.