Tradiţia mărţişorului
O serie de evenimente dedicate Zilei Mărțișorului au loc, în aceste zile, în România și în străinătate.
Leyla Cheamil, 01.03.2024, 10:21
Venirea primăverii este marcată în România prin tradiții și obiceiuri vechi, transmise, cu grijă, de la an la an, din generație în generație. Chiar în prima zi calendaristică a primăverii, pe 1 martie, românii sărbătoresc Ziua Mărțișorului. Obicei străvechi, Mărţişorul este consemnat de etnologii începutului de secol XX atât la români, cât şi la bulgarii şi albanezii din Balcani.
În România, în mediul rural, Mărţişorul era considerat un semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb şi roşu ca să fie feriţi de boală. Aceştia îl agăţau, apoi, după 12 zile, într-un pom, pentru ca pomul să fie roditor sau la vite, ca acestea să fie sănătoase.
Preluat de lumea urbană şi devenit modă, Mărţişorul poate fi inclusiv de argint sau aur, purtat drept podoabă la piept sau sub formă de colier.
În 2017, Mărţişorul a fost înscris de către UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma depunerii unui dosar multinaţional de către România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia de Nord.
În România, au loc, în aceste zile, evenimente care marchează aceasă tradiție. În capitală și în alte orașe din țară se desfășoară târguri având ca temă mărțișorul. La București, la târgul „Poftim din România – Mărţişor de Bucureşti: Gusturi şi Meşteşuguri Româneştiˮ, vizitatorii sunt invitați să descopere autenticitatea şi frumuseţea meşteşugurilor româneşti.
„Aici veţi fi întâmpinaţi de o atmosferă plină de veselie şi culoare, pregătită să vă încânte simţurile şi să vă deschidă inima către frumuseţile primăverii. Cei prezenţi vor putea admira şi achiziţiona cele mai frumoase şi autentice mărţişoare, creaţii handmade ale unor artizani pricepuţi, ii confecţionate cu măiestrie şi talent de meşteri populari, precum şi diverse obiecte sculptate în lemnˮ, susţin organizatorii.
Tot la București, prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărţişor muzical prin interpretarea de către Orchestra Naţională Radio a Simfoniei numărul 1, Simfonia primăverii, de Robert Schumann, sub conducerea muzicală a dirjorului italian David Crescenzi.
În străinătate, Institutul Cultural Român marchează această sărbătoare prin evenimente de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară care au loc la New York, Stockholm, Varşovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneţia, Madrid, Chişinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma şi Londra. ICR a programat, în aceste zile, concerte de muzică clasică,ateliere de confecţionare de mărţişoare, seri de performance, poezie și fotografie, expoziții, spectacole de teatru, difuzarea unor documentare despre simbolistica Mărțișorului.