Tot mai aproape de vaccin
Cel puţin trei vaccinuri se pregătesc să fie certificate de instituţiile de resort din SUA şi UE, principalele pieţe de desfacere. Primele doze ar putea ajunge în România spre sfârșitul anului.
Corina Cristea, 24.11.2020, 11:44
Decidenții de la București au definitivat Strategia Națională de Vaccinare Anti-COVID, care urmează să fie supusă aprobării, zilele acestea, într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Șeful statului, Klaus Iohannis, a precizat că au fost puse la punct toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane în acest proces. Vaccinarea se va face în etape, stabilite în funcţie de aprobarea, producţia şi alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară – a mai spus președintele
Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte tot personalul din domeniul sănătăţii, ca şi cel din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei şi personalul din domenii-cheie esenţiale bunei funcţionări a societăţii. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-through pentru toate celelalte categorii de populaţie.
Toate informaţiile oficiale vor fi comunicate pe un site special dedicat campaniei, Comitetul Naţional de Coordonare având deja discuţii atât cu organizaţiile profesionale, cât şi cu asociaţiile de pacienţi. Odată aprobate de organismele internaţionale de profil, vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente şi reprezintă singura soluţie viabilă de a pune capăt pandemiei, a subliniat șeful statului. Ministerul Apărării Naţionale va avea rolul foarte important de sprijin al efortului interinstituţional în campania de vaccinare anti-COVID-19, urmând să asigure, prin structurile de specialitate, logistica necesară desfăşurării acestei campanii la nivel naţional. Strategia de distribuţie ţine cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare vaccin în parte.
Potrivit unui comunicat MApN, au fost identificate centrele de depozitare în condiţii speciale a dozelor de vaccin – temperatura de -80°C -, centrul principal fiind Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, din București, iar şase spitale militare de urgenţă – la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa – au fost desemnate drept centre regionale de depozitare. Ministerul Apărării va asigura transportul pe teritoriul naţional a dozelor de vaccin cu mijloace terestre şi aeriene şi va sprijini distribuţia către centrele de vaccinare din țară și echipele de vaccinare cu resursă umană calificată.
La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil, însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieşirea din această criză medicală de proporţii. Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenţie aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluţia pandemiei în România rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare, a mai spus președintele Iohannis.