Toleranţă zero pentru traficul cu migranţi
Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, promite toleranţă zero față de corupţie
Daniela Budu, 05.06.2024, 11:44
În Romania, foşti sau actuali angajaţi ai Ministerului de Interne sunt suspectaţi că ar face parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi. Procurorii DIICOT şi DNA au făcut, marți, zeci de percheziţii la sedii de firme şi domicilii. Gruparea ar fi formată, potrivit autorităților, din zeci de persoane, cetăţeni români şi străini, despre care anchetatorii spun că introduceau în ţară migranţi cu vize de muncă pe care îi ajutau apoi să treacă graniţa către state din spaţiul Schengen. O parte dintre ei părăseau România fără a intra în contact cu societăţile care îi recrutau pentru muncă. Majoritatea veneau din ţări cu potenţial terorist, precum Pakistan sau Bangladesh.
Potrivit procurorilor, angajaţi din Inspectoratul General pentru Imigrări ar fi primit mită, pentru a aproba permisele de muncă, sume de până la 1.000 euro, dar dacă termenul era mai scurt se ajungea şi la câteva mii de euro. Într-un comunicat, Inspectoratul General pentru Imigrări s-a delimitat ferm de orice acţiuni ilegale şi a afirmat că de fiecare dată când situaţia a impus a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracţiuni. În acest an, mai precizează Inspectoratul, s-au derulat 50 de astfel de activităţi, la care au participat peste 500 de poliţişti, inclusiv cu funcţii de conducere. Totodată,
Inspectoratul General pentru Imigrări menţionează că, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, efectuează permanent consiliere şi activităţi de prevenţie a corupţiei la nivelul tuturor structurilor subordonate. Este ceea ce aşteaptă cetăţenii români şi partenerii externi ai României în contextul eforturilor de aderare la Spaţiul Schengen, a subliniat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
“Este ceea ce aşteptăm şi noi de la partenerii europeni din alte state membre ale Uniunii Europene, care sunt supuse presiunii migraţiei ilegale, toleranţă zero la corupţie în toată Europa, combaterea energică a migraţiei ilegale în toate ţările europene’, a transmis Predoiu.
Într-un comunicat al ministerului de resort, acesta a declarat că în ultimul an, migraţia ilegală la frontierele României a coborât cu 73 la sută. Potrivit oficialului, ministerul pe care îl conduce îşi reafirmă angajamentul faţă de transparenţă, integritate şi colaborare internaţională pentru a asigura securitatea şi stabilitatea la frontierele României, contribuind astfel la obiectivul de integrare în spaţiul Schengen. Amintim că pe 31 martie 2024, România și Bulgaria au intrat în spațiul de liberă circulație parțial, cu frontierele aeriene și maritime. Autoritățile române depun în continuare eforturi pentru aderarea deplină la Schengen, și cu frontierele terestre.