Tineri români la olimpiadele internaţionale de ştiinţe
În luna septembrie, Ministerul Educaţiei de la Bucureşti va recompensa pe olimpicii români medaliaţi la concursurile internaţionale din 2013. Lista celor care vor fi premiaţi este lungă, pentru că şi rezultatele sunt pe măsură.
Corina Cristea, 06.08.2013, 12:09
Participarea elevilor români la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfăşurată în Japonia, în perioada 30 iulie – 5 august, a îmbogăţit palmaresul României cu trei medalii de aur şi una de argint. Graţie acestei performanţe, elevii români şi-au surclasat contracandidaţii din 31 de ţări, situându-se pe prima poziţie a clasamentului, după ce anul trecut ocupaseră locul al doilea pe naţiuni.
O veste la fel de bună a anunţat Ministerul Educaţiei de la Bucureşti şi despre lotul elevilor români de la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia, unde România a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum – cinci medalii – două de aur, două de argint şi una de bronz. Performanţele olimpicilor români sunt, de altfel, o constantă la competiţiile de profil, ori de câte ori participă ei revenind în ţară cu medalii.
Recent, la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, desfăşurată la Manchester, competiţie la care România a participat oficial pentru prima dată, elevii români au câştigat locul al III-lea şi două menţiuni individuale. Olimpiada Internaţională de Lingvistică este una dintre cele douăsprezece competiţii internaţionale de ştiinţe, iar în acest an a reunit 138 de concurenţi din 26 de ţări, între care Australia, Brazilia, Bulgaria, China, Cehia, Estonia, Israel, Japonia, Singapore, SUA şi Emiratele Arabe Unite.
Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.
Dacă Olimpiada de Lingvistică a reprezentat o premieră pentru români, cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte Matematica, spre exemplu, unde elevii români participă şi câştigă demult. În acest an, la sfârşitul lui iulie, în localitatea columbiană Santa Monica, ei au cucerit trei medalii de argint şi trei de bronz.
De la Taşkent (Uzbekistan), unde în aprilie a fost organizată Olimpiada Internaţională de Chimie, lotul României a adus o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz. La fel de buni sunt şi olimpicii la Fizică, valoare confirmată de cele cinci medalii – două de aur şi trei de argint – din acest an, dar şi cei de la Informatică, reveniţi în ţară din Australia cu patru medalii, între care două de aur.
Că anul 2013 este unul foarte bun pentru elevii români o confirmă, de altfel, şi performanţa recentă din Rusia. La Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada, ei au obţinut 13 medalii – cel mai bun rezultat din ultimii ani – nouă dintre acestea fiind de aur, la informatică, matematică, fizică şi chimie.