Timpul de așteptare la frontieră, în limite normale, trafic cu 50% mai mare
Timpul de așteptare la frontieră a fost în limite normale la început de an, deși traficul a crescut cu 50%, a declarat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Eugen Cojocariu, 04.01.2016, 20:59
Timpul de așteptare la punctele de frontieră a fost în limite normale în primele zile ale anului, deși valorile de trafic au crescut cu aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele zile din 2016, traficul prin punctele de trecere a frontierei s-a menținut ridicat, cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, fiind înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de ieșire din România. Prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare media timpilor de așteptare la frontieră s-a încadrat în valorile normale pentru această perioadă, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). Media timpilor de așteptare a depășit rareori 20 de minute.
În perioada 1-3 ianuarie, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 389.000 de persoane, din care 230.700 pe sensul de ieșire din țară și 158.300 pe sensul de intrare în țară. Poliția de Frontieră a suplimentat personal, peste 3.200 de polițiști de frontieră desfășurând, zilnic, activități de supraveghere și control la frontiera de stat. A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora, și în cele mai tranzitate, în funcție de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire în/din țară, precum și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ținând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.
La frontiera de est cu Republica Moldova, la Albița, în anumite intervale de timp media timpilor de așteptare la intrarea în România a depășit 60 minute, fiind suplimentat numărul arterelor de control pe sensul de intrare în țară (de la 5 la 8) și numărul polițiștilor de frontieră care își desfășurau activitatea la controlul documentelor (de la 10 la 16).
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe unde au trecut aproximativ 199.000 persoane, cele aeroportuare (peste 84.000 persoane) și cele de la frontiera cu R. Moldova (49.000) persoane. Cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Aeroportul Henri Coandă cu un trafic de peste 61.000 persoane, urmat de Nădlac II cu peste 58.000 persoane și Borș (peste 57.700 persoane).