Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2021
Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2021. Acesta este al doilea oraş românesc desemnat, după ce în 2007 Sibiul obţinea acest prestigios titlu.
Mihai Pelin, 19.09.2016, 12:50
Oraşul Timişoara din vestul României a fost ales de un juriu internaţional Capitală Europeană a Culturii în 2021, alături de alte două urbe, din Grecia şi Muntenegru. Iniţial, pentru acest titlu, şi-au depus candidatura mai multe oraşe româneşti, însă doar patru dintre ele au rămas pe lista restrânsă a finalistelor. Baia Mare (nord-vest) a mizat pe tradiţie, Bucureştiul pe revigorarea cartierelor mărginaşe, Cluj-Napoca (nord-vest) pe legătura dintre Est şi Vest, iar Timişoara – pe promovarea tuturor etniilor prin cultură.
Ministrul culturii, Corina Şuteu, a declarat că dincolo de performanţă, această competiţie a avut un impact mult mai mare. “E pentru prima dată când primarii oraşelor din România şi-au pus problema că o strategie culturală este o strategie de dezvoltare. Este pentru prima dată când legătura dintre arhitectură, urbanism, inovaţie, educaţie, cultură, mediu a fost văzută ca o entitate integrată şi este pentru prima dată când planuri făcute pe o serie de ani care vor dezvolta conceptul capitalei au fost traduse în termeni operaţionali, financiari, de resurse umane.“
După aflarea veştii că Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, primarul acestui oraş, Nicolae Robu, a vorbit despre o victorie mare, de echipă: “Sunt extrem, extrem de emoţionat. În egală măsură, extrem de fericit, cum sunt convins că sunt toţi concitadinii mei. Mulţumesc comunităţii timişorene pentru efortul depus, pentru priceperea în a elabora acest proiect şi a-l susţine până în momentul de faţă, pentru că această victorie este o victorie de echipă, este o victorie de echipă mare, echipa fiind comunitatea timişoreană, în ansamblul ei.”
Ministerul român de Externe a salutat alegerea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi a anunţat că va include între priorităţile sale de diplomaţie publică şi culturală promovarea orasului. Astfel, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate vor contribui la pregătirea şi promovarea prestigiosului statut dobândit de Timişoara – model de multiculturalism, diversitate, creativitate contemporană, inovaţie şi spirit european, afirmă MAE.
În 2007, Capitală Culturală Europeană a fost, timp de un an, Sibiul, din centrul României, împreună cu Luxemburgul. Titlul se acordă în fiecare an câte unui oraş din două state membre şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial candidat. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a UE.