TikTok, în atenţia Uniunii Europene
Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva platformei chinezeşti TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
Mihai Pelin, 18.12.2024, 11:30
Comisia Europeană (CE) a iniţiat proceduri oficiale împotriva platformei TikTok pentru presupusa încălcare a Legii privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidenţiale din România.
În primul tur din 24 noiembrie s-a înregistrat victoria neașteptată a unui candidat naționalist independent și eurosceptic, puțin cunoscut publicului, lucru care a ridicat multe semne de întrebare. Alegerile au fost anulate după ce Curtea Constituțională a primit dovezi ale interferenței Moscovei în procesul electoral, furnizate de serviciile de informații românești.
Totodată, patru senatori americani influienți au avertizat, într-o declarație comună, asupra pericolului reprezentat de TikTok în România.
„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care liderul rus îl duce împotriva aliaților și partenerilor noștri europeni. Ca aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea alegerilor sale. Condamnăm manipularea, de către Putin, a TikTok-ului controlat de Partidul Comunist Chinez, pentru a submina procesul democratic din România”, au transmis cei patru senatori ai SUA.
Executivul comunitar ridică întrebarea dacă platforma chinezească a evaluat şi atenuat în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm.
În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri.
Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere” a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Ca răspuns la aceste acuzații, TikTok a precizat că a protejat integritatea platformei în peste 150 de alegeri la nivel global. Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, au transmis reprezentanții platformei chinezești.
Pe 5 decembrie, Executivul de la Bruxelles a emis un ordin către TikTok, cerând acesteia să îngheţe şi să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale şi a discursului civic din UE, între 24 noiembrie 2024 şi 31 martie 2025.
Riscurile dezinformării din mediul online la adresa integrităţii alegerilor au reprezentat şi tema unei dezbateri în Parlamentul European, la Strasbourg. În funcţie de apartenenţa politică, părerile europarlamentarilor au oscilat – unii consideră că platformele online au devenit un teren fertil pentru dezinformare sau că algoritmii sunt un pericol pentru alegeri, în timp ce alţii îşi exprimă convingerea că libertatea de exprimare nu este negociabilă.