Testare şi vaccinare sub spectrul Omicron
Toate activităţile sociale din România sunt în continuare grefate de epidemia de COVID-19.
Bogdan Matei, 29.11.2021, 12:00
România pare să fi depăşit al patrulea val al pandemiei de COVID-19, dar tot mai multă lume se teme de iminenţa celui de al cincilea. Acesta ar putea fi alimentat şi de noua tulpină a virusului, deja temuta Omicron, apărută în ţările din sudul Africii şi considerată deosebit de contagioasă. La Bucureşti, autorităţile au anunţat că un avion al companiei de stat Tarom aduce în ţară cetăţenii români care au rămas blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate. Prin Mecanismul de protecţie civilă europeană, se acordă sprijin şi câtorva zeci de cetăţeni din alte state membre ale Uniunii, ce se pot îmbarca în aeronava românească.
De săptămâna aceasta, imediat după minivacanţa de Ziua Naţională, 1 Decembrie, elevii români ar urma să fie testaţi periodic, pe baza probelor de salivă, de COVID-19. Potrivit autorităţilor, odată cu testele, fiecare unitate de învăţământ va primi şi un pliant cu instrucţiunile de asamblare a kiturilor, iar procedura se va face în condiţii sanitare sigure. Testele vor putea fi făcute fie la şcoală, fie acasă, de părinţi, în funcţie de decizia fiecărei unităţi de învăţământ în parte.
Sindicatele din Educaţie ameninţă, însă, cu proteste, dacă testele nu vor fi făcute prioritar de părinţi acasă şi vor rămâne în răspunderea cadrelor didactice. Liderii sindicali atrag atenţia şi că testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kitul sunt ambalate şi sigilate individual.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ripostează că, peste tot în Europa, kiturile pentru testare anti-COVID au ajuns în şcoli pe componente şi că profesorii se pot implica în asamblarea lor. Între timp, nu pare să fi crescut nici apetitul adulţilor pentru vaccinare. Mai puţin de 50 de mii de doze de ser Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate duminică în România şi mai puţin de 11 mii reprezintă prima doză.
Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, de la începutul campaniei, pe 27 decembrie 2020, sub şapte milioane şi jumătate de persoane au făcut schema completă de imunizare şi circa 1,5 milioane au primit şi aşa-numita doză booster. Camera Deputaţilor de la Bucureşti ar putea încerca să adopte proiectul de lege care, după modelul altor ţări europene, obligă angajaţii să deţină un aşa-numit certificat verde COVID pentru a veni la serviciu.
Noul premier, liberalul Nicolae Ciucă, a făcut apel către parlamentari să voteze cu prioritate documentul, în timp ce ministrul sănătăţii, social-democratul Alexandru Rafila, consideră că acesta trebuie introdus, eventual, după trei săptămâni de creştere consecutivă a ratei de infectare şi eliminat când acest nivel scade.