Terorismul, o problemă globală
Solidaritate internaţională în prevenirea şi combaterea actelor de terorism. România doreşte să contribuie cu o iniţiativă valoroasă la aceste eforturi.
Valentin Țigău, 30.03.2015, 13:09
O mare mulţime de oameni cărora li s-au alăturat importanţi demnitari străini a mărşăluit, duminică, la Tunis, afirmându-şi hotărârea de a continua lupta contra terorismului. Tunisia-liberă, afară cu terorismul! au scandat manifestanţii de toate vârstele în faţa Muzeului Bardo, unde, la 18 martie, un atac terorist s-a soldat cu moartea a 22 de persoane – majoritatea turişti din străinătate. Manifestanţii au răspuns, astfel, chemării preşedintelui tunisian, Béji Caid Essebsi, prezent, şi el, la marşul internaţional.
Lui i s-au alăturat, între alţii, omologii francez, Francois Hollande şi palestinian, Mahmoud Abbas precum şi premierii italian, Matteo Renzi şi algerian, Abdelmalek Sellal. România a fost reprezentată la această acţiune de solidaritate de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a transmis, în numele părţii române, un mesaj ferm de condamnare a actelor de terorism, precum şi de susţinere a autorităţilor de la Tunis în eforturile de combatere a acestora.
Tragicul atentat care a avut loc la Muzeul Bardo a adus în atenţie, o dată în plus, stringenta nevoie pentru o cât mai strânsă şi eficientă cooperare internaţională pentru combaterea oricărei forme de terrorism”, a declarat, potrivit unui comunicat de presa al MAE, seful diplomaţiei române. El a amintit că România a supus spre reflecţie iniţiativa creării unui nou instrument juridic – o Curte Internaţională, care să judece crima de terorism. Bogdan Aurescu a avut, totodată, convorbiri cu omologul tunisian, Taieb Baccouche, cu preşedintele Parlamentului tunisian şi cu Preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, cărora le-a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu poporul tunisian.
În marja participării la evenimentul de la Tunis, ministrul român a avut şi o discuţie cu ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, care si a exprimat, la rândul său, susţinerea pentru proiectul Curţii penale împotriva terorismului, cei doi miniştri convenind ca experţii juriştii să lucreze împreună la conceptul acestei Curţi.
Susţinere pentru iniţiativa românească s-a primit si din partea ministrului olandez de Externe, Bert Koenders care a călătorit împreună cu ministrul Aurescu la Tunis, după o scurtă vizită oficială la Bucureşti. Demnitarul de la Haga, unde se află, de altfel, Tribunalul Penal International, a spus că aplaudă ideea unei instanţe speciale care să judece actele de terorism şi că va analiza, impreună cu partea română, în ce măsură este posibilă crearea unui asemenea Tribunal.