Tensiuni în coaliţia de guvernământ
Copreşedinţii USL, la putere în România, social-democratul Victor Ponta şi liberalul Crin Antonescu, se acuză reciproc de minciună.
Bogdan Matei, 17.12.2013, 13:42
Actuala putere bicoloră de la Bucureşti pare să urmeze fără greş destinul tuturor alianţelor, coaliţiilor, cartelelor care au guvernat România post-comunistă. Ca şi Convenţia Democrată, în intervalul 1996-2000, sau Alianţa Dreptate şi Adevăr, în 2004-2008, Uniunea Social-Liberală era indestructibilă în opoziţie şi a început, deja, să se fisureze la putere.
Asociate în premieră sub aceeaşi siglă, PSD şi PNL au câştigat legislativele de acum un an cu un scor zdrobitor, de 70 de procente. Au fost plebiscitate, practic, pe fondul aversiunii crescânde a electoratului faţă de preşedintele Traian Băsescu şi partidul de atunci al acestuia, PDL. Cum în opoziţie, în afara democrat-liberalilor, au mai rămas doar extrem de discreta UDMR şi populistul PPDD, pe care nici propriii alegători nu-l prea iau în serios, USL previne monotonia inventându-şi propria opoziţie internă.
Luni, premierul social-democrat Victor Ponta s-a simţit dator să afirme că USL trebuie să rămână împreună, pentru a-şi îndeplini obiectivele pentru care a primit voturi. Declaraţia survine disputei contondente, asezonate cu acuzaţii reciproce de minciună, cu preşedintele liberal al Senatului, Crin Antonescu. Cei doi lideri USL se contrazic în declaraţii pe tema proiectului legislativ privind amnistierea şi graţierea unor pedepse. După ce societatea civilă a dezavuat iniţiativa, Ponta spune că, deşi, acum, în public, dezaprobă amnistia, Antonescu i-ar fi cerut în culise ca guvernul să adopte proiectul prin ordonanţă de urgenţă.
Victor Ponta: Am spus, evident, că nu dau ordonanţă de urgenţă pe aşa ceva, dar n-ar fi prima dată când dl Antonescu spune una colegilor săi, alta nouă şi alta presei. Ne-am obişnuit.” La rândul său, Antonescu avertizează că dacă schimburile de replici continuă în acelaşi registru, există riscul ruperii alianţei: Atâta vreme cât s-a bazat şi pe o relaţie personală foarte bună, relaţie personală care ţine tot de politică, nu de altceva, USL a mers foarte bine. Azi nu mai suntem în această situaţie, dar sper că va putea găsi resursele să meargă mai departe.”
Analiştii consideră noua dispută dintre aliaţi preludiul promiţător al rupturii din 2014, an electoral. În primăvară, la europarlamentare, PSD şi PNL, afiliate la familii ideologice continentale diferite, vor candida pe liste separate. Iar la sfârşitul anului sunt programate prezidenţialele, dintotdeauna, în România, alegerile cu cea mai mare miză politică. Deşi Antonescu e candidatul oficial al USL la preşedinţie, puţină lume crede că PSD, vioara-ntâi a coaliţiei, îşi va refuza dreptul la un prezidenţiabil propriu. Mai ales că, în sondaje, deşi nici măcar nu e candidat oficial, Ponta e, în acest moment, cel mai bine cotat.