Tensiuni în ALDE, partenerul de guvernare al PSD
La doar trei luni de la victoria categorică în alegerile parlamentare de pe 11 decembrie 2016, se înmulţesc fisurile în coaliţia guvernamentală de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 20.03.2017, 13:02
Departe de a fi monolitic, marele învingător al scrutinului parlamentar, PSD, care a colectat 45% din sufragii, contorizează tot mai multe voci contestatare la adresa şefului omnipotent şi omniprezent, Liviu Dragnea. Partener junior la guvernare, după ce a obţinut circa şase procente din voturi, ALDE pare, la rându-i, în pragul exploziei. Duminică, unul din cei doi copreşedinţi ai partidului, Daniel Constantin, a părăsit sala în care se adunase conducerea liberal-democrată, acuzând că şedinţa e nestatutară. Lucrările au continuat, însă, iar celălalt co-preşedinte al formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, a stabilit ca, după sărbătorile pascale din aprilie, să aibă loc Congresul la care va fi ales un lider unic.
Neînţelegerile din ALDE, spune Constantin, ar fi provocate de maniera în care se adoptă deciziile în partid. El a acuzat, mai ales, docilitatea cu care ALDE s-a asociat, în iarnă, neinspiratei iniţiative social-democrate de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, codurile penale. Costurile de imagine au fost enorme, fiindcă sute de mii de români au ieşit atunci în stradă, acuzând Guvernul că vrea să exonereze de răspunderea penală marii corupţi din politică.
Daniel Constantin: Nu am acceptat şi nu o să accept niciodată ca altcineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Am rugat şi am încercat imediat după ordonanţa 13 să creăm acest mecanism de transparentizare a deciziei, acest mecanism prin care toţi colegii să participe la luarea deciziilor. Din păcate, nu s-a dorit şi nu s-a reuşit acest lucru.”
Constantin a promis că nu va părăsi partidul, dar a precizat că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu despre funcţiile pe care le ocupă în Cabinet – vicepremier şi ministru al mediului.
În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a mărturisit că tensiunile dintre liderii ALDE datează dinaintea alegerilor: Eu am fost pur şi simplu şantajat de domnul Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze pe listele de la parlamentari şi cu care nu eram de acord în privinţa nu a participărilor, ci a poziţiilor respective. Discuţia a fost una foarte tranşantă şi a spus că dacă eu nu accept atunci ajungem într-un impas şi nu putem să depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE să nu funcţioneze şi mi-a spus că el nu are nicio problemă în acest sens. Şi atunci am făcut eu o concesie ca să putem să participăm la alegeri pentru că altfel, evident, ALDE astăzi nu ar fi fost în Parlament.”
Susţinerea parlamentară a actualului guvern nu va fi afectată de eventuale dizidenţe din ALDE – speră preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Comentatorii spun, însă, că în interiorul coaliţiei se profilează, deja, sub numele provizoriu de ”noua stângă”, o a treia entitate politică, la cristalizarea căreia ar lucra, deopotrivă, Daniel Constantin şi fostul lider PSD Victor Ponta, tot mai critic la adresa succesorului său Dragnea.