Teatrul, în prim plan
A căzut cortina peste Sibiu, orașul care a gazduit Festivalul Internațional de Teatru, unul dintre cele mai mari din lume și cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din România.
Mihai Pelin, 05.07.2022, 11:32
La Sibiu s-a încheiat Festivalul Internaţional de Teatru (FITS).Tema din 2022 a fost Frumusețe. Timp de 10 zile, publicul a avut parte de aproximativ 800 de spectacole de teatru, muzică, dans, circ, multe reprezentaţii de stradă, expoziţii, conferinţe şi alte evenimente, susţinute de peste 3.500 de artişti din 75 de ţări. Potrivit organizatorilor, se estimează că media zilnică de participanţi a fost de 85.000 de persoane. Spectacole, sute de minute de aplauze și ovații în picioare, emoții și lacrimi de bucurie au fost parte din magia evenimentului și în acest an, în spații diverse, de la săli de teatru până la piețe, străzi, sinagogă și în alte multe locuri. Au fost și evenimente speciale, conferințe și lansări de carte cu unii dintre cei mai importanți profesioniști în domeniile lor, arhitecți, artiști, manageri, creatori, facilitatori culturali, ambasadori, scriitori, jurnaliști și critici de teatru. Aceasta a fost cea mai amplă ediție de până acum, dar și cea care ne aduce – mie și întregii echipe – cea mai mare bucurie și satisfacție de până acum, a spus Constantin Chiriac, președintele FITS. Evenimentul a înregistrat cifre impresionante şi în ceea ce priveşte prezenţa în mediul online.
În premieră absolută, în baza parteneriatului cu rețeaua de socializare Tik Tok, FITS a transmis primul spectacol de teatru, live, pentru utilizatorii de pe această platformă, alături de alte patru evenimente. În total, în cele zece zile de Festival, hashtag-ul #magiaFITS s-a bucurat de peste un milion de vizualizări pe TikTok, cu 150.000 de utilizatori care au urmărit live transmisiile. Tot în acest domeniu, la Bistriţa au fost recompensate, în cadrul celei de 30-a ediţii a Galei Uniunii Teatrale din România – UNITER, cele mai bune creații ale teatrului românesc din anul 2021. Au fost prezenţi cei mai apreciaţi artişti români ai momentului, profesionişti din lumea culturală sau apropiaţi ai fenomenului teatral. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost adjudecat de Plugarul şi Moartea de Johannes von Tepl, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. La categoria cea mai bună regie a fost distins Horia Suru, pentru integrala Trilogia Minelor de Csaba Székely, Teatrul Dramaturgilor Români din București, iar cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cosmin Florea, pentru spectacolul Trei piese triste, scenariul și regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi.
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat Un secol de teatru românesc la Chişinău – Revanşa memoriei interzise, scenariul Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică Magda Duţu, regia artistică Petru Hadârcă, producție a Societății Române de Radiodifuziune. Premiul de Excelență i-a revenit In memoriam lui Ion Caramitru, fost director al Teatrului Național București și fondator al UNITER. Evenimentul a fost promovat și în mediul online, fiind transmis live pe pagina de Facebook şi Instagram a UNITER.