Taxa radio-tv, mai aproape de desfiinţare
Cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii de eliminare a 102 taxe nefiscale, între care şi cea radio-tv, a fost respinsă de Parlament. Acum, aceasta revine la şeful statului, care va trebui să o promulge
Corina Cristea, 28.12.2016, 12:25
Noul Parlament de la Bucureşti a respins cererea formulată de preşedintele Klaus Iohannis de reexaminare a legii de eliminare a 102 taxe nefiscale, între care şi cea radio-tv. Declarată constituţională de către instanţa supremă, legea fusese trimisă înapoi de şeful statului potrivit căruia, o decizie asupra surselor de finanţare a Televiziunii şi Radioului Publice ar trebui luată numai în cadrul unei abordări mai largi, care să vizeze o reformă autentică a modului de funcţionare a acestora, dezbaterea neputându-se rezuma doar la simpla întrebare dacă este sau nu necesară o taxă pentru susţinerea serviciilor publice de radio şi televiziune.
Problemele cu care se confruntă Televiziunea Publică şi Radioul Public sunt vechi şi sistemice şi ele se datorează, în principal, cadrului legislativ în temeiul căruia acestea funcţionează”, a mai apreciat Klaus Iohannis. Argumentele sale s-au izbit, însă, de opoziţia parlamentarilor PSD, ALDE şi UDMR, care deţin majoritatea în noul legislativ şi care le-au considerat neîntemeiate. Astfel că legea celor 102 taxe nefiscale a trecut, din nou, de Parlament, în varianta iniţială, cu un singur amendament – va intra în vigoare la data de 1 a primei luni de la publicarea documentului în Monitorul Oficial. Adică, cel mai probabil la 1 februarie 2017, pentru că preşedintele nu poate acum decât să promulge această lege, în cel mult 10 zile.
La scurt timp după vot, iniţiatorul legii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat de la tribuna Parlamentului că este un act normativ care face pentru români o viaţă mai bună. Anterior, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a dat asigurări că există resursele necesare pentru ca cele două instituţii publice de Radio şi Televiziune să funcţioneze cu bani de la buget. Fostul ministru al Culturii, senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras, de cealaltă parte, atenţia că eliminarea taxei radio-tv loveşte în caracterul autonom al serviciilor publice. Mai mult, a spus el, se aduce atingere dreptului la informaţii al cetăţeanului, iar în condiţiile în care politizarea celor două servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţă financiară faţă de Guvern riscă să le ducă la obedienţă totală faţă de putere, indiferent care va fi ea.”
Trecută cu rapiditate de Parlament în timpul campaniei electorale, legea de eliminare a celor 102 taxe nefiscale a generat controverse şi dezbateri aprinse pe scena publică. Apărătorii taxei RadioTV – organizaţii şi experţi în media – spun că renunţarea la ea şi finanţarea exclusivă a posturilor publice de la buget ar crea premizele subordonării lor politice.