Taxa radio-tv, în dezbatere
La Bucureşti a avut loc o dezbatere privind taxa radio-tv, organizată de Administraţia Prezidenţială. Eliminarea ei ar pune în pericol însăşi funcţionarea, de la 1 ianuarie, a celor două servicii publice de radio şi televiziune, atrag atenţia acestea.
Mihai Pelin, 11.11.2016, 12:18
Taxa radio-tv şi statutul celor două instituţii publice de media s-au aflat, joi, şi în atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a discutat pe această temă cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu jurnalişti. Şeful statului a dorit să afle părerea specialiştilor, în condiţiile în care trebuie să decidă dacă va promulga sau nu legea care elimină peste 100 de taxe nefiscale, inclusiv pe cea radio-TV. Klaus Iohannis ar fi fost de acord cu legea respectivă, dacă printre taxele eliminate nu se număra şi taxa radio-tv.
Preşedintele consideră că ultima nu poate fi eliminată în procedură de urgenţă fără o dezbatere şi fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice. Problema este percepută în spaţiul public ca o chestiune tehnică, doar că nu este aşa, afirmă preşedintele României. În opinia sa, trebuie făcută o alegere între televiziune şi radio de stat sau în slujba publicului.
Klaus Iohannis: “Întrebarea taxă da sau nu? se poate traduce televiziune şi radio public sau televiziune sau radio de stat? Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România. Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public, al publicului.”
La rândul său, reprezentantul organizaţiei ActiveWatch de monitorizare a presei, Răzvan Martin, consideră că este nevoie de regândirea legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice, după o amplă dezbatere în societate. Răzvan Martin: “ActiveWatch consideră că niciun mecanism de finanţare, oricât de favorabil ar fi celor două instituţii, nu trebuie să fie implementat fără existenţa unor garanţii legale privind modul în care resursele celor două instituţii vor fi administrate şi asta pentru a evita repetarea situaţiei în care se află acum Televiziunea publică.”
Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul controversatei legi, nu a fost invitat la aceste dezbateri. Nemulţumit, el i-a trimis o scrisoare preşedintelui Iohannis în care subliniază, între altele, că finanţarea Radioului şi Televiziunii publice integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două instituţii.
Liviu Dragnea mai susţine că managementul celor două societăţi publice media trebuie să fie depolitizat şi profesionalizat, astfel încât să fie asigurată independenţa editorială. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să decidă până pe 15 noiembrie dacă va promulga sau nu legea care elimină cele peste o sută de taxe, inclusiv taxa radio-TV. Potrivit comentatorilor, această lege, alături de creşterile salariale din sistemul bugetar votate recent de Parlament, s-ar încadra la aşa-numitele “pomeni electorale”, care apar de fiecare dată înainte de alegeri.