Târgul Internaţional GAUDEAMUS, ediţia 20, la final!
Ediţia cu numărul 20 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2013, organizat de radio România, s-a încheiat duminică, 24 noiembrie.
Eugen Cojocariu, 25.11.2013, 08:05
Ediţia cu numărul 20 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2013, s-a încheiat duminică, 24 noiembrie. Evenimentul, care a avut loc în perioada 20–24 noiembrie la Complexul Expoziţional Romexpo, este iniţiat şi organizat anual de de Radio România, instituţie de presă care, la 1 noiembrie 2013, a împlinit 85 de ani de activitate neîntreruptă.
În premieră pentru GAUDEAMUS, în postura de Invitat de onoare s-au aflat în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia iar Preşedintele de onoare al ediţiei a fost Excelenţa Sa domnul Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România. Participarea ţărilor nordice la GAUDEAMUS s-a derulat sub sloganul Cool Nordic Bucureşti”.
Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
– suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo;
– numărul expozanţilor a fost de aproape 400, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional;
– programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 600 de evenimente – lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice – organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor;
– numărul vizitatorilor a fost de circa 115.000 (faţă de 112.000 la ediţia 2012), un număr record de vizitatori în istoria târgului. Peste 75% dintre aceştia au fost, conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, şi cumpărători de carte, suma medie cheltuită de vizitatori la târgul GAUDEAMUS fiind de 146 de lei.
Duminică, 24 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:
– Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);
– Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul Hobbitul” de J. R. R. Tolkien;
– Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ulAgenţiadecarte.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, indicate de către majoritatea vizitatorilor drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei. Câştigătorii secţiunilor publicaţii, TV şi online au fost desemnaţi pe baza Votului Publicului iar cel pentru secţiunea agenţii de presă, pe baza monitorizării Agenţiei de presă Rador a Societăţii Române de Radiodifuziune.
– Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara, pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale.
– Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la aniversarea a 100 de ani de activitate editorială, în semn de apreciere pentru pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.
– Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie doamnei Clara Mitola (pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba italiana, în ediţia bilingvă Zestrea de aur/La dote doro, Colecţia Pavesiana, editată de Asociaţia culturală „Amicii lui Pavese”) şi domnului Vasile V. Poenaru pentru traducerea din limba germană a romanului Turnul” de Uwe Tellkamp, publicat de Editura Curtea Veche.
În cadrul ceremoniei de premiere GAUDEAMUS 20, a fost acordat, pentru prima dată în România, Premiul Goncourt – alegerea publicului român. Doamna Gabriela Adameşteanu, preşedintele juriului român, a anunţat câştigătorul prestigiosului premiu: Sorj Chalandon.
Dintre proiecte Radio România – Gaudeamus amintim câteva:
Proiectul Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului este constituit din peste 5.000 de volume care, cu sprijinul Radio România Timişoara, vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia). De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 20, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei Meritul olimpic internaţional” au fost invitaţi speciali ai Târgului.
Partener privilegiat al ediţiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care, prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din întreaga lume, a marcat a XX-a aniversare a intrării României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Sergio Valzania, directorul adjunct al Radio RAI, s-a numărat şi la această ediţie aniversară printre invitaţii târgului, realizând cu acest prilej o transmisiune în direct din incinta Pavilionului Central.