Târgul de Turism al României 2017
La Bucureşti se desfăşoară o nouă ediţie a Târgului de Turism al României.
Bogdan Matei, 17.11.2017, 11:50
Ajuns la a 38-a ediţie, Târgul de Turism al României e un bun prilej de a corecta imaginea încă ponosită a acestui domeniu. Şi-au deschis standuri la târg 12 ţări, asociaţii de promovare, companii de asigurări sau aeriene, precum şi consilii judeţene din România, care încearcă să-şi promoveze propriile oferte turistice. Sibiul, de pildă, are un stand dedicat gastronomiei, fiindcă peste doi ani va fi Regiune Gastronomică Europeană. În total, peste 200 de tour-operatori şi agenţii de turism participă, până duminică, la reuniunea de la Bucureşti, unde vizitatorii sunt aşteptaţi cu reduceri semnificative şi cu oferte speciale.
Reprezentantul uneia dintre agenţii, Marius Berca, a detaliat pentru Radio România: Cine vine acum să-şi achiziţioneze o vacanţă plăteşte doar 25 de euro avans, până la 31 ianuarie plăteşte până la 30% diferenţa cu 21 de zile înainte de a pleca – sunt aceste oferte first minut pe care noi le-am scos acum pentru turişti. Faptul că poate să-şi plătească în rate şi ca e o sumă modică este un mare avantaj pentru turişti. Pe lângă destinatiile tradiţionale pe care şi le iau turiştii, au început să se întoarcă la destinaţiile exotice foarte solicitate. Cu siguranţă vor beneficia de foarte multe discounturi şi foarte multe suprize pe perioada Târgului de Turism.”
Că potenţialul turistic al României e pe cât de generos, pe atât de precar valorificat a devenit un loc comun în dezbaterile publice. Însuşi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, recunoaşte că stăm încă destul de slab la ceea ce înseamnă sosire de turişti străini în România, chiar dacă procentual există creşteri mari, de 10-15% în fiecare an.” Staţiunile estivale de pe litoralul Mării Negre şi pârtiile de schi din Carpaţi, Delta Dunării, loc unic în Europa, şi mănăstirile medievale ortodoxe din Bucovina (nord-est), incluse în patrimoniul universal UNESCO, cetăţile şi bisericile fortificate saxone din Trasilvania sau rămăşiţele de arhitectură orientală în Dobrogea, palatul regal de la Sinaia sau giganticul Palat al Parlamentului de la Bucureşti sunt, toate, destinaţii turistice la îndemână.
În plus, subliniază experţii, România e o ţară încă ieftină, cu preţuri accesibile pentru foarte mulţi străini, şi o ţară foarte sigură, cu criminalitate redusă şi în care agresiunile împotriva turiştilor sunt raririsime. Pe de altă parte, însă, infrastrucura precară, o reţea rutieră cu doar câteva sute de kilometri de autostradă, hotelurile în mare parte vechi şi serviciile uneori mediocre îi descurajează pe foarte mulţi occidentali. Astfel că încasările din turism ale României sunt mai mici decât ale Ungariei sau Bulgariei vecine, deşi acestea sunt ţări mai mici şi cu un potenţial turistic mai modest.