Târgul de carte Gaudeamus
La Bucureşti, s-a deschis cea de-a 21-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus. Organizator, Radio România.
Valentin Țigău, 19.11.2014, 12:57
La Bucureşti, s-a deschis a 21-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură – 2014, principala componentă a programului ‘Lectura’ iniţiat de Radio România, în 1994, pentru susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale.
În perioada 19-23 noiembrie, vizitatorilor li se oferă 750 de evenimente editoriale – număr record în istoria târgului. Peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ şi institute culturale prezintă cărţi pentru toate gusturile. Invitatul de onoare al ediţiei este Federaţia Rusă. 17 scriitori, critici literari şi jurnalişti ruşi vor avea lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe şi dezbateri.
Palmaresul celor 20 de ani de existenţă a Târgului însumeaza peste 2.300.000 de vizitatori şi aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, fapt care aduce Radio România în postura de lider în industria evenimentelor de acest gen din ţară.
În cadrul Târgului, vor fi puse în valoare o serie de proiecte precum cel intitulat Cărţile se întorc acasă – donaţii în beneficiul bibliotecilor publice din România şi de premii, cum ar fi cel de excelenţă, acordat de Radio România unei edituri şi destinat finanţării unui proiect de importanţă naţională cu ecouri internaţionale. Tombola Gaudeamus – derulată pe parcursul târgului – va oferi, totodată, vizitatorilor ocazia de a câştiga Marele Premiu – un autoturism Dacia Logan.
Organizatorii afirmă că Târgul Gaudeamus reprezintă un gest cultural şi educativ de maximă importanţă prin care cartea scrisă îşi întăreşte poziţia în societate şi că Radio România se dovedeşte a fi singura media publică din Europa care generează un astfel de act de cultură şi de educaţie.
Nu în ultimul rând, menţionăm şi lansarea, joi, a volumului bilingv Depărtările nu ne vor despărţi niciodată/Distance will never come between us, alcătuit pe baza interviurilor şi a declaraţiilor, a fotografiilor ascultătorilor RRI din aproape 20 de ţări, care au câştigat Marile Premii ale concursurilor de cultură generală organizate de Radio România Internaţional din 1995 încoace. Volumul va fi distribuit unor înalţi reprezentanţi ai statului român, ambasadelor şi filialelor Iinstitutelor Culturale Române de peste hotare şi va ajunge la ascultătorii Radio România Internaţional care au câştigat sejururi în România, dar şi la alţi ascultători ai Radio România Internaţional din diferite state ale lumii.