Susţinere pentru producătorii europeni de fructe şi legume
Consecinţă directă a agresiunii ruseşti asupra Ucrainei, războiul comercial dintre Moscova şi Occident continuă într-o spirală de măsuri şi contra-măsuri din care toată lumea are de pierdut.
Bogdan Matei, 19.08.2014, 13:00
La începutul lunii, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările ce au impus sancţiuni economice Rusiei. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume, din Statele Unite, Uniunea Europeană şi aliaţi ai acestora – Canada, Australia şi Norvegia.
Dar, fiindcă apusenii rămân fideli principiilor dreptului internaţional, pe care Rusia lui Putin le-a încălcat fără remuşcări, Bruxellesul nu dă niciun pas înapoi, indiferent de costurile pe care le implică fermitatea. Comisia Europeană a anunţat, luni, deblocarea a 125 de milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor de fructe şi legume perisabile afectaţi de restricţiile impuse de Rusia.
Printre produsele vizate de această măsură sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, merele, perele sau strugurii de masă. Potrivit comentatorilor, pentru aceste produse de sezon nu există spaţii de stocare şi nici pieţe alternative. De aceea, toţi cultivatorii, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizaţie a producătorilor, vor fi eligibili pentru aceste măsuri de sprijin – a anunţat comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş. El a promis măsuri de urgenţă, în cadrul Politicii Agricole Comune, prin care se va reduce oferta şi se va preveni, astfel, o prăbuşire a preţurilor.
Principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt, precizează oficiali comunitari, citaţi de agenţiile de presă, Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda. La Bucureşti, ministrul de resort, Daniel Constantin, de declarat că România nu e afectată grav de embargoul dictat de la Kremlin. Indiferent de culoarea lor politică, guvernele României post-comuniste au fost reticente asupra menţinerii sau consolidării dependenţei comerciale faţă de o Moscovă imprevizibilă şi revanşardă. Astfel că, anul trecut, exporturile de produse agricole româneşti pe piaţa rusă au depăşit cu puţin 40 de milioane de euro.
Pe de altă parte, însă, producătorii autohtoni de legume şi fructe spun că nu-şi pot valorifica producţia de anul acesta, din cauza invaziei de legume şi fructe destinate iniţial pieţei ruseşti. În urma embargoului, acestea au fost întoarse spre statele membre ale UE, inclusiv România, blocând, astfel, comerţul intern şi intracomunitar.
Şi pentru ca absurdul situaţiei provocate de umorile expansioniste ale Kremlinului să fie deplin, în timp ce occidentalilor le e tot mai greu să gestioneze stocurile excedentare, în Rusia, care s-a debranşat singură de la sursele de aprovizionare cu legume şi fructe, tarabele sunt goale, iar consumatorii tot mai frustraţi şi irascibili.