Susţinere pentru primirea României în spaţiul Schengen
La Bucureşti, comisarul european în domeniul securităţii, Julian King, a pledat pentru primirea României în spaţiul Schengen.
Corina Cristea, 19.09.2017, 11:49
Prevăzută iniţial pentru luna martie a anului 2011, aderarea României la spaţiul comunitar, alături de Bulgaria, a fost amânată în mod repetat, Olanda remarcându-se ca principal opozant. Motivele invocate de-a lungul timpului ţin de neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate, deşi, în mod formal, nu ar trebui făcute conexiuni între aderarea la Schengen şi MCV.
Subiectul rămâne unul de interes pentru Bucureşti, dar şi pentru Bruxelles, pe fondul situaţiei generate de exodul fără precedent al migranţilor către Europa, din ultimii ani. Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a apreciat, în discursul său anual despre starea Uniunii, că România şi Bulgaria trebuie să fie primite rapid în spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Ideea a fost reluată, la începutul acestei săptămâni, la Bucureşti, de comisarul european în domeniul securităţii, Julian King, aflat în vizită oficială. Spaţiul Schengen ar fi mai puternic şi toate ţările membre ar avea de câştigat, dacă şi România ar face parte din el – a declarat comisarul, declaraţia survenind pe fondul discuţiilor pe care Julian King le-a avut cu responsabili români despre activitatea la nivel european, eforturile făcute pentru a contracara terorismul, mai ales cel în plan informatic, precum şi despre criminalitatea organizată. Comisarul a anunţat, pe de altă parte, că, la începutul săptămânii, va fi prezentat un pachet de măsuri la nivelul Comisiei Europene pentru a mări capacitatea comunitară de rezistenţă şi capacitatea de descurajare a atacurilor teroriste.
Bucureştiul îndeplineşte toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, au reamintit autorităţile române, România achitându-se cu succes de obligaţiile pe care şi le-a asumat din postura de stat de graniţă estică a Uniunii Europene.
Liderul PSD, principalul partid aflat la guvernare, Liviu Dragnea explică: Intrarea noastră în Schengen nu aduce avantaje doar pentru România, aduce avantaje pentru toate ţările din UE. Din punct de vedere tehnic, România nu mai are demult absolut nimic de făcut. Sunt mulţi care îmi spun că, fiind alegeri în unele ţări, trebuie să aibă astfel de poziţii. Este o atitudine nedreaptă faţă de România, total nedreaptă. România asigură frontiera estică pe o lungime mare, România a făcut investiţii foarte mari, a făcut eforturi foarte mari, este implicată în toate aceste structuri de siguranţă la frontiera estică şi i se refuză intrarea în Schengen nefiind o motivare legată de ceea ce s-a discutat când a început acest proces.”
Afirmaţiile făcute de Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, vin după ce Olanda şi Germania şi-au reiterat opoziţia faţă de intrarea României în Schengen.