Susținere pentru aderarea la spațiul Schengen
Preşedintele Parlamentului European cere ca Europa să nu mai lase impresia că unele ţări sunt de mâna a doua. Declarația se referă la aderarea la Schengen.
Corina Cristea, 28.09.2023, 11:59
Invocând un control insuficient al fluxurilor de migranți, Austria şi Olanda spulberau, încă o dată, speranțele României și Bulgariei, în decembrie anul trecut, în Consiliul JAI, blocând o decizie pozitivă privind aderarea celor două țări la spațiul Schengen. Pentru România, opoziţia a venit doar din partea Vienei, dar pentru admitere este nevoie de unanimitate, plus că Bucureștiul face tandem cu Sofia în procesul de aderare la Schengen, iar o decuplare nu este luată în calcul.
De atunci, în pofida demersurilor susținute ale autoritățile din cele două țări, prea multe nu s-au schimbat. Olanda a început să dea semnale diplomatice că ar putea renunţa la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lăsa Viena izolată în UE pe acest subiect, dar Austria rămâne fermă pe poziții, cel puțin declarativ. A respins inclusiv apelul recent al șefei Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, care în discursul său anual privind starea UE i-a cerut să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen “fără nicio întârziere”.
România aşteaptă şi merită o decizie pozitivă în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE cu privire la extinderea spaţiului Schengen, declară acum, din nou, și preşedinta Legislativului european, într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenții la sediul Parlamentului European din Bruxelles. Roberta Metsola s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea celor două țări în spaţiul european de liberă circulaţie.
“O meritați încă din 2011. (…) Cred că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile, a declarat Metsola.
Într-un interviu acordat unei televiziuni particulare din România, preşedintele Parlamentului European cere ca Europa să nu mai lase impresia că unele ţări sunt de mâna a doua. Trebuie luate măsuri pentru a garanta o Europă unită, în care România şi Bulgaria nu mai sunt ţinute la porţile Schengen, în care extremismul nu este lăsat să ia amploare şi în care valorile democratice sunt apărate în faţa agresiunii ruse”, a declarat Roberta Metsola.
Amânările succesive ale deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie înseamnă un prejudiciu dublu pentru cele două ţări, limitarea dreptului privind libertatea de mişcare şi costuri suplimentare pentru economiile lor, a amintit, de altfel, oficialul european. Deși criteriile de aderare sunt îndeplinite de peste 12 ani, românii și bulgarii sunt obligaţi să piardă timp cu controalele la frontieră, iar pagubele de natură economică sunt considerabile.
Potrivit ministrului român al transporturilor, Sorin Grindeanu, menţinerea României în afara Spaţiului Schengen implică pierderi economice de până la 2% din PIB, iar Guvernul de la București intenţionează să ceară despăgubiri.